Rosboken - för dig som drömmer om rosor

En liten bok. Luftig layout i text och bild. Stort innehåll. Det är definitionen av en bra bok för mig. Och det är definitionen av Christina Högardh-Ihrs Rosboken, för dig som drömmer om rosor.

RosbokenTitel: Rosboken. För dig som drömmer om rosor
Författare:
Christina Högardh-Ihr
Förlag: Norstedts förlag
Utgivning: 2010
ISBN: 978-91-1-302793-7

För ett par månader sedan klev vi försiktigt runt i rabatterna och försökte att inte riva sönder oss och kläderna på de stickiga trista grenarna som tillhörde tradiga rosor, när vi vårröjde i trädgårdarna. Rosor, hur kul är de egentligen? Sen hände det. Vårens trolleri som får världen att gå i grönt och sinnet lättas upp, och rosorna går i knopp. Ett tu tre står de där i blom. De mest underbara blommor med doft så ljuvlig att man blir förälskad i hela tillvaron.

I Christina Högardh-Ihrs ordlista i slutet av boken finns ordet ”habegär” förklarat.

”En åkomma som ibland uppstår vid åsynen av en ljuvlig ros. Kan tillfälligt botas genom att man går ut i trädgården och ser ut en plats till en ny ros. För bästa bot ordineras ett rosinköp.”

Så sant! Det föll sig så att jag läste boken på landet, där två klätterrosor förde en synnerligen tynande tillvaro. Inköpta i anfall av önskedrömmar om kaskader av röda och rosa rosenskyar. Nu får vi leta efter dem, när vi inte river oss på benen av förlupna grenar. Lite uppgiven tänkte jag att boken var trevlig, men vad hade den att ge mig som odlar i så eländig terräng? Då uppenbarar sig kapitel 6: ”Tuffa rosor för naturtomten”. Vilka ljuvligheter vi kan dela livet med framöver! Dofterna stiger ur författarens vackra bilder – och ja, boken är för mig, som drömmer om rosor.

Christina Högardh-Ihr är konstvetare, fotograf och frilansjournalist, som om somrarna guidar i Fredriksdals rosarium. Hennes texter är behagliga. På ett personligt sätt leder hon läsaren in i rosornas värld. En värld som inte är helt trivial att orientera sig i. Det vet vi som försökt lära art-, sort- och gruppnamn, bl a genom rosexperten Lars-Åke Gustavssons praktverk Rosor för nordiska trädgårdar i tre volymer. Gustavsson står omnämnd som författarens läromästare, bland flera andra dignitärer i trädgårdsvärlden. Vilket även gör litteraturlistan till inspirerande läsning.

Rosboken är en välkommen bok, som i sitt lilla format delger så mycket kunskap. I löpande text och i genomtänkta kapitel får vi veta praktiska ting, som hur man gör sin egen rosjord och beskär rätt vid rätt tidpunkt. Christina delar med sig av sina egna erfarenheter, både vad gäller skötsel som upplevelser, som ”när jag första gången stack näsan i en kryddig damascenerros och kände doften av flärd, mystik och kärlek”. Vem kan motstå det?

Text & bild: Cecilia Holm, Vi tre & trädgård

  Publicerad: 2011-06-08

 

Har du läst denna bok? Vad tyckte du om den? Lämna en kommentar här nedan.