Fruktträd för balkong och kruka

Varför begränsa sig till sommarblommor på balkongen? Många fruktträd kan odlas i kruka. Vissa sorter är framtagna för att kunna skördas utan att klättra på stege. Även bärbuskar ympas på stam och blir fina prydnader.

TEXT & BILD: Karina Brozinic

Fruktträd och familjeträd

Fruktträd i olika former funkar fint i kruka, speciellt pelaräpple. På fem år blir de inte högre än 2 m och endast 30 cm breda. Det finns så kallade familjeträd, vilket innebär att flera olika sorter har ympats på samma grundstam. Vill du att dina träd ska bära frukt, så får du läsa på vad som gäller vid pollinering. Vissa sorter kräver pollineringsgrannar. Fråga på plantskolan.

Pelaräpplen Äpple går att odla på balkong Äppelblommor

Träd som rumsavskiljare och gröna väggar

Ett effektivt sätt att skapa rum på balkongen är att använda sig av spaljérade träd. Ett spaljérat träd tar liten plats på djupet, och passar utmärkt för den lilla ytan. Det är inte så svårt att spaljéra träd. Då kan du själv styra form och storlek efter platsen. Annars har det börjat dyka upp färdigspaljérade fruktträd i plantskolorna. Du kan spaljéra äpple, päron, plommon, körsbär, persika och aprikos.

Äppelträd som rumsavskiljare Spaljerat päronträd Spaljerat fikonträd

Bärbuskar på stam

Flera och fler bärbuskar dyker upp på plantskolorna som små träd. Dessa har ympats på en stam. Du kan hitta krusbär, svarta-, vita- och rödavinbär, amerikanska blåbär, m fl.

Röda vinbär på stam Röda vinbär Svarta vinbär

Zonknäckare

Flera fikonsorter klarar att odlas utomhus i södra Sverige. Sedan kan det diskuteras om fikon räknas till buske eller flerstammat litet träd. Mullbärsträd kan också odlas i zon I. Mullbär kan bli några meter höga träd. För att hållas nere i storlek kan du beskära.

Medelhavsträd för kruka

Har du möjlighet vinterförvara dina träd ska du absolut ge dig på medelhavsväxter. Till dem räknas oliv, citrus, granatäpple och lagerträd. Och du som inte bor i södra Sverige får räkna fikon till denna grupp. De behöver stå svalt vintertid kring 10 grader, och ljust. En inglasad balkong med frostvakt blir perfekta orangeriet.

Fikon i kruka Nektarin i kruka Lager i pelarform, Laurus nobilis
Clementin i kruka Citron formad som häck Citrusträd som plockas ut på sommaren

 

Publicerad 2011-06-07

 

Fler artiklar om små träd för små ytor:

Barrträd för små ytor