'Den lättskötta köksträdgården'

I år har jag fröer som skulle räcka till att täcka en fotbollsplan. Vad ska jag då välja till mina tre odlingslådor? Den lättskötta köksträdgården hjälper mig på traven. Boken är den passionerade odlarsjälens goda vän, som hjälper entusiasmen till rimliga nivåer för att lugnet ska kunna behållas säsongen ut.

'Den lättskötta köksträdgården'Titel:
Den lättskötta köksträdgården
Författare: Clare Matthews
Förlag: Norstedts förlag
Utgivning: februari 2011
ISBN: 978-91-1-303357-0

Att sköta en köksträdgård enbart under helgerna och dessutom få god avkastning är en utmaning. Clare Matthews, trädgårdsdesigner och författare, gör just detta vid sitt lantställe i södra England. I denna bok delger hon sina erfarenheter och visar de genvägar hon funnit för att med minsta möjliga arbetsinsats få ut maximalt av vad jorden kan ge.

Jag drar en parallell mellan boken och mitt favoritfröföretag Runåbergs  och deras frökatalog. Varje grönsak presenteras som en personlighet, omsorgsfullt med exempel på sorter, planteringsavstånd, skörd, vattning, växtskydd osv. Var och en betygsatt utifrån hur lättodlad den är; rosenbönan får tre av tre stjärnor då den producerar mycket utan större omsorg, aubergine får en stjärna för att den kräver mycket utrymme och arbete men ger relativt liten avkastning.

Den lättskötta köksträdgården ger dessutom tips på allt från hur du anlägger din köksträdgård till marktäckning, bevattning, samplantering, växelbruk, kompost och växtskydd till hur du bär dig åt för att få grödorna att överleva och frodas trots knappa skötselinsatser. Allt på ett ekologiskt manér.

Matthews skriver på ett avslappnat lustfyllt sätt. Ackompanjerat av Clive Nichols foton bildas en inspirerande, pedagogisk och estetiskt tilltalande helhet och det är med glädje jag rekommenderar denna bok till vänner och kollegor.

TEXT: Julia Andersson, Vi tre & trädgård

 

Publicerad: 2011-05-05