'Lökar & knölar'

Lökar och knölar, det där undret som ser ut som en torr knöl som aldrig kommer bli något, men som efter en vinter i jorden brister ut i alla möjliga och omöjliga färger och former. "En förvandling som kan liknas vid den hos sagans grodprins", som Lena Månsson skriver i sin bok. Hermine har läst och jämfört den 10 år gamla upplagan av "Lökar & Knölar" mot denna nyutgivna version.

Lökar & knölarTitel: Lökar & Knölar

Författare: Lena Månsson

Förlag: Ica Bokförlag

Utgivning: mars 2011

ISBN: 978-91-534-2912-8

Lena Månsson har skrivit många älskade trädgårdsböcker. ’Lökar & Knölar’ har en tidigare upplaga år 2000. Då i samarbete med fotografen Bertil K. Johansson. Hans bilder har nu bytts mot den duktiga trädgårdsfotografen Jan Servins, vilka känns mer estetiskt genomtänkta. Många av bilderna tagna i vackert ljus, där växternas färger verkligen kommer till sin rätt.

Den grafiska utformningen är också bättre i den nya upplagan, med större text och kortare textpartier. Boken är enklare slå i och lättare att ta till sig. Nya upplagans 105 sidor, mot den gamlas 184 sidor innebär att det har plockats bort 80 sidor, vilket främst märks i "katalogen", uppslagsverket som upptar cirka halva boken. Nästan varannan växt är bortplockad. Den har blivit mer lättillgänglig, mindre "smal".

I boken som kom för 10 år sedan fanns det mer om jord, härdighet, betydelse och uppbyggnad av latinska namn, hur man förökar och delar lökar och knölar. Den tog även upp rådjursproblemet. Det sistnämnda har Månsson hoppat över i den nya upplagan. Med det sagt är den nya boken inte mindre innehållsrik, bara mer koncentrerad. Nu är det mer fokus på inspiration, odla i kruka och ett urval av odlingsvärda sorter. Man har även helt valt bort kategorin "kruklök" (ej härdiga lökar/knölar ex. begonia och dahlia). I den nya upplagan presenteras endast vinterhärdiga lökar och knölar, som omfattar växter med nästan kontinuerlig blomningstid från februari/mars till oktober. Det är en styrka att koncentrera och anpassa innehållet efter vårt klimat, men jag saknar att man då inte istället utökat den sektionen mer i takt med att kruklökarna togs bort, med ännu fler unika sorter, istället för att göra innehållet betydligt tunnare.

Även i beskrivning av lökarna i uppslagsverket har det prioriterats bort en del, bl.a. betydelsen av lökens latinska namn och var den från början härstammar ifrån. Trädgårdsnörd som jag är så tycker jag att det är synd att tona ner betydelsen av varför den heter som den gör - och att det kan vara av stor vikt att förstå var den kommer ifrån, för att verkligen förstå var den kommer att trivas och hur den ska skötas. Man behöver få leta och fördjupa sig på egen hand, utanför boken.

Om du har den äldre upplagan ser jag ingen anledning att investera i den nya, vad gäller faktabiten. Om du inte har den förra upplagan - köp den nya! Det är en bra bok, ett bra urval växter, fina bilder och lagom mycket text och information. Helt enkelt en bok att få inspiration av, en bok som kan uppskattas av många! Den är användbar och ett av de bästa uppslagsverken av lökar och knölar som finns på svenska.

TEXT & BILD: Hermine Wendt, trädgårdsingenjör           

Publicerad: 2011-04-26

 

Har du läst denna bok? Vad tyckte du om den? Lämna en kommentar här nedan.