'Tareq Taylor; Om mat och kärlek'

Tareq Taylor, för de flesta känd från SVT:s Trädgårdsfredag, ett trädgårdsprogram som praktiskt visar "från jord till bord". En kock som hyllar odlandet, och de härodlade råvarorna. Nu har han släppt sin första bok, en personlig berättelse om sin livslånga och passionerade kärlek till mat.

Tareq Taylor; Om mat och kärlekTitel: Tareq Taylor; Om mat och kärlek

Författare: Tareq Taylor

Förlag: Ica Bokförlag

Utgivning: mars 2011

ISBN: 978-91-534-3575-4

Tareq Taylor, "kocken som helst lagar mat ute", stod det i Allt om Trädgård (nr 6-11). I intervjun berättar han om hur han har tagit köket ut i trädgården, med en stor vedugn från Portugal bredvid kryddlandet, där han steker kött, bakar bröd och pizza. Alla förberedelser och eldande i en timme innan middagen kan börja lagas kan tyckas omständligt, men enligt Tareq är det verkligen värt det. Och är det inte med mat lite som med trädgård? Alla förberedelser; beredning av jord, frösådd, plantering, vattning, gör att själva väntan är en del av behållningen innan du får njuta av härligheten.

Det är en väldigt personlig bok, och precis som titeln antyder handlar den om mat och om kärlek. Den är uppdelad efter decennier; 70-tal, 80-tal, 90-tal och 00-tal. Boken följer Tareqs liv, familj och uppväxt, hur intresset för mat tidigt väcks och växer i morfars kök. Vi får följa hans tonår, hans strävan uppåt i restaurangbranschen, trafikolyckan som förändrade hans familjs vardag så totalt, samt de olika restaurangjobben som blev en ventil där han kunde få utlopp för sina känslor.

Decennierna varvas med recept, på allt från 70-talets familjemiddagar och arabiska frukostar, 80-talets torsk med dillsås och stekt sill, till 90-talets sushi och asieninspirerade kök. Däremellan ryms hur man styckar ett lamm, hur man kokar en bra fond, avrättar en hummer eller lyckas med sin bearnaise. Och mitt i allt detta ryms även avsnitt som "Mina trädgårdsfavoriter". Där beskriver Tareq de bästa ätbara blommorna och växterna, som ex. blomsterkrasse, rölleka och kirskål, hur de smakar och vad de kan användas till. 00-talet kretsar mycket runt odlandet och Tareqs övertagande av Slottsträdgårdens kafé, alla Malmöbors gröna vattenhål. Hur trädgården där har fungerat både som skafferi och som en plats att hämta inspiration och ny kraft i.

Bokens utformning tilltalar verkligen, den grafiska formen är riktigt snygg och bilderna precis sådär lockande som de ska vara i en receptbok. Det ryms även en hel del bilder från Tareq Taylors privata fotoalbum, ifrån uppväxtåren och hans egen lilla familj på 00-talet. Det är en bok som växer, en otroligt personlig och nästan självutlämnande bok, en bok att tycka om. Receptsamlingen är gedigen och rymmer precis allt; rotsakssoppor, nigiri, kakrecept, arabiska specialiteter och lyxiga löjromstoast. En bok som det tar ett tag att laga sig igenom.

TEXT & BILD: Hermine Wendt, trädgårdsingenjör           

Publicerad: 2011-04-26

Har du läst denna bok? Vad tyckte du om den? Lämna en kommentar här nedan.

Hör Tareq berätta om boken och se hur han lagar till en grön blomkålssoppa i Slottsträdgården.