Balkongdesign från Nordiska Trädgårdar

Många härliga balkonger fanns på Nordiska Trädgårdar i år. Här är flera detaljer från montrarna som kan inspirerar dig till din egen balkongodling.

TEXT & BILD: Karina Brozinic

Retro och naturtoner för odling och umgänge Några kakelplattor lyxar till arbetsbänken

Bästa balkong: "Vi två och trädgård"

Christina Zuhr och Åsa Thulin hade skapat balkongen som av mässbesökarna utsågs till bästa balkong. Tanken var att skapa en lugn plats, där även familj och vänner kunde umgås. Detta gjordes med naturliga material i milda färger, med en hel del retro-finess.

I flera av balkongerna i år ser jag att man vigt en yta åt sådd och omskolning. Det som tidigare fått ha en tillfällig verkstad vid köksbord, för att snabbt städas undan, har nu fått finplatsen. Arbetsbänken snickras efter plats som finns tillgänglig, och kläs i kakel. En vattenkran är nog lyx och rena önsketänkandet för de flesta, men lådorna som monteras som en praktisk hylla på höjden kan alla göra.

Arbetsbänken har fått hedersplatsen Spaljérat äppelträd som rumsavskiljare Smarta stenar

 

Kuddar som kläs i valfritt vattenavvisande eller impregnerat tyg, läggs på staplade pallar, och vips har du en soffa som tål lite väder.

En gammal trästege monteras med kedjor hängandes i taket. På den hängs amplar, lanternor, eller så får slingerväxter klä in taket. Tänk på att placera dessa växter en bit in i rummet, så de kan växa mot ljuset. De kommer aldrig vilja slingra sig in mot skuggan.

De vita odlingslådorna för grunda kryddväxter är riktiga vinnare. Sätter du dessutom handtag på dem, så går de lätt att lyfta ur och plantera om. Att göra dem nedsänkta är en dekoratividé för altanen.

Notera även det spaljérade äppelträdet i korgen. Ett perfekt sätt att odla på höjden, samt få en rumsdelare på en liten yta. Detta vill jag se mer av på era balkonger!

Ta in det Naturliga

En bra uppmaning och även namnet på denna balkong av Lisa Fredriksen, landskapsarktitekt och Siv Vestin Toresson, inspiratör. En robust design, som verkligen plockat in vedkubbar som avställningsbord och itusågade björkstammar som fondvägg. 

Konstgräs kan vara riktigt användbart! Laga mat utomhus ger frihetskänsla

 

Utomhusköket är en trend som växer sig starkare, och något som fler borde unna sig. Fast grill på balkongen är oftast förbjudet. Kolla vad som gäller hos din hyresvärd.

Inte heller på denna balkong har man använt vanliga trädgårdsmöbler. Se så mycket häftigare det blev med detta köksset som troligtvis är ett kontainerfynd. Har du en tråkig betongbalkong i ett miljonprogram, så kan gott vara lite vild och sätta upp konstgjort gräs på både golv och väggar, som här. Berätta gärna vilket tillvägagångssätt du använde sedan.

Balkong för stadsodlaren

"Urban Garden" kallar Nina Thalinson från Lust & Fägring, sin balkong tänkt för odlande citymänniskor. Även här ser vi den rejäla arbetsbänken för odling och skörd.

Istället för naturliga färger och material har man här används sig av bjärta färger och designprylar som får en att dra på smilgroparna. Jag faller för detta. Riktigt kul! Dessutom har man här ställt ut en mängd innovativa produkter som kan hjälpa den moderna odlaren in i framtiden.

bild1 bild2

 

  

SamlarSinne A32:30H
Kreatör: Andreas Graveleij, Näsuddens Handelsträdgård
”En balkong för den inbitne plantsamlaren. Här kan man både exponera sina praktfullaste paradkrukväxter och föröka dem. En vilsam och stämningsfull oas, men samtidigt en seriös och stolt arbetsplats.”

 

Sinne för Sekelskifte A32:30G
Kreatör: Mari Eberstein, Skavanker
”En plats som rymmer gammalt traditionellt svenskt hantverk, den lilla örtagården och ett grönskande rum med tid för sinnesfrid.”

 

Grönska med växtvärk A32:30E
Kreatör: Växtverket
”Vi vill skapa en balkong med Nordiska material och orientalisk hetta. En balkong med funktion och form i olika trä, sten och växtmaterial. En balkong för kreativt odlande, plats för möten och vila. Vi skapar en balkong för alla sinnen.”

 

Man tager Hvad man Hafver A32:30A
Kreatör: Hanna Svanerud, Green Green Grass of Home
”Välkommen ut på min härliga balkong! Åh, nu är våren äntligen igång.
Jag nästan spricker av glädje efter att ha sått alla frön, snart så blir ”terrassen” alldeles grön.”