Skapa potatisdekoration

Under mässan Nordiska Trädgårdar fick gänget från Gro form massor av förfrågningar om hur de skapat de besynnerliga små potatislanden i sin monter. Här beskriver de steg för steg hur du kan göra ett eget.

TEXT & BILD: Gro form, STARTBILD: Karina Brozinic 

Vad du behöver Skålen håller linet på plats

Du behöver:

Lindrev. Det är en sorts biologisk isolering som man kan hitta på byggnadsvårdsbutiker.
Jord. Av god kvalité eftersom man inte kan byta ut jorden på en hel sommar.
Sytråd
Vass kniv
Skål på 3-4 liter (beroende på hur stort potatisland du vill göra)
En förgrodd potatis. Se till att den legat ljust och varmt under ett par veckor, så att den börjat växa ordentligt. Gärna 2 cm längd på grodd.

Lägg ett kryss av två lindrevsbitar över skålens mynning och pressa ner linet mot skålens botten. En lagom stor skål är nu i princip helt fodrad med lindrev – små glipor är helt ok. Om det bildas större glipor bör du lappa med mindre bitar drev. Fyll på med ca 2liter jord. Vik över lindrevet på samma sätt som du stänger locket på en låda.

Packa till ett kuvert Fäst med hjälp av tråd

 

Packa lite lätt med handen, och lyft sedan hela paketet ur skålen. Nu är det troligtvis ganska fyrkantigt och ostyrligt. Håll samman paketet med en hand och vira några varv sytråd runt lindrevet. Det behövs inte mer än 5-6 varv i två riktningar – sedan håller allt ihop fint.

Nu kan du lägga sytråden åt sidan ett tag och andas ut. – Nu är det enkelt. Dags att forma jorden. Sytråden och linet följer med jordens form, och det är bara att skapa den form som du önskar – precis som med en deg eller en snöboll. Lite jord kommer att läcka ut, men det är inte hela världen.

Forma med tråden Färdigformad boll

 

Nu är det dags att surra på riktigt. Börja med att surra vid ”lådans” hörn så att de blir så täta som möjligt. Sedan är det bara att vända och vrida medan man surrar på. Använd samma teknik som när man surrar ett garnnystan – surra några varv, vrid sedan klotet, surra några varv, vrid igen o.s.v. Ju mer sytråd du investerar i en boll desto jämnare kommer klotet att bli. Tålamod….

Dags att plantera. För att få hål på skalet av lindrev behöver du en vass kniv – mycket vass kniv. Du kommer att förstå vad jag menar när du börjar skära. Men det är segheten i materialet som kommer att hålla jordklumpen samman  under flera år. Även om vi dränker den i vatten flera gånger i veckan. Det gör ingenting att det går av en och annan sytråd. Det är så många små trådar att klotet ändå håller ihop.

Snitta för planteringshål Gör plats för potatisen

 

Innanför linet finns jorden – eller hur. Tid att plantera sin potatis, eller någon annan stickling. Det är viktigt att grodden eller bladen på sticklingen sticker över linet. Om lindrevet och grodden får tävla är det helt klart så att linets fibrer kommer att vinna. Ner med potatisen och peta tillbaks linet kring grönskan. Om det behövs kan man komplettera med några varv extra sytråd för att hålla in de lösa ändar, som man oundvikligen skär av när man öppnad klotet.

Ställ bollen i en stor skål med vatten så att den får suga till sig ordentligt. All vattning sker på detta sätt. Försök med vattenkanna resulterar bara i att vattnet rinner av.

Laga hålet runt sticklingen Färdiguppväxt potatisdekoration

 

Gratulerar till världens minsta potatisland!

Det blir inte någon potatisskörd på detta sätt, men det är ett utmärkt sätt att ge bort fina potatisplantor. Bara att snitta upp påsen och sätta ner i landet.

Publicerad 2011-04-14

 

Gro form utvecklar produkter ur konceptet Urban Farming. Deras butik öppnar den 13:e maj – mitt på Pukebergs glasbruksområde i Nybro. I butiken säljs gro forms välkända design, tillsammans med utvald secondhand för trädgården. Med ett litet sortiment växter visar de på nya sätt att plantera, odla och utsmycka sin trädgård,  bakgård eller balkong.