'Trädets tid'

Jag visste det inte förrän nu, men när jag såg att Christel Kvant skrivit en bok om träd förstod jag att det var den boken jag saknat. Trädets tid är en ödmjuk hyllning till träden, den största organismen vi känner på jorden, som lever längre än någon annan – om vi vårdar dem.

Trädets tid, Christel KvantTitel: Trädets tid

Författare: Christel Kvant

Förlag: Norstedts

Utgiven: feb 2011

ISBN: 9789113029603

 

Christel Kvant är en välkänd trädgårdsförfattare, med flera boktitlar bakom sig och många år som trädgårdsredaktör på Femina innan hon släppte tidningshuset för att skriva i egen regi.

Boken Trädets tid har hon själv haft svårt att titulera. Det är inte en trädgårdsbok som talar om vilka träd som skall planteras var, den handlar inte om hur man bekämpar ohyra på träden, den… är mycket mera än så. Christels vackra hylling till träden gör boken samtidigt till en stridsskrift för träden, som vi i en förfärande fart hugger ner enorma arealer av på vårt klot. Varje dag. Och den enkla sanningen är, att utan träden finns inget liv för oss. Utan fotosyntesen finns inget syre. Vad spelar mammon då för roll?

Enligt Christel Kvant har alla människor en relation till träd. Barndomens lönn som ger så roliga lönnäsor.  Mina tankar går osökt till körsbärsträdet vid sommarstugan som ger skir skugga men som aldrig får bär (fast skatan ser misstänkt nöjd ut). Träd är starkt förknippade med tro, och Christel Kvant berättar rikt om olika religioners heliga träd, om tro och vidskepelse. Om nutidens återvunna insikt att träd är läkande, att man mår bra av att umgås med träd. Att luta sig mot en kanske flera hundra år gammal stam ger perspektiv och lugn. Vad har detta träd varit med om under sin levnads bana? Hur många före mig har lindrat sin stress eller sorg mot stammarna i parken?

Trädets tid är en bok, en samlingsplats, där biologi, religion, kulturhistoria, framtidstro och oro över densamma, reseskildring, hälsa, barndomsminnen och mycket mycket mera möts innanför pärmarna. Som livet självt. Allt på en gång. Jag försöker läsa boken sida efter sida, men hoppar fram och tillbaka i boken och njuter kapitlen efter egen nyfikenhet, och fångas av de vackra bilderna av Viktor Kvant. Orden är ömsom poetiska, ömsom beskrivande, ibland upprörande, men hela tiden engagerande.

”Man kan titta på en kottes fjäll och tycka att man plötsligt förstår livets mening. Att det är här den visar sig: i omsorgen om det nya livet”.

Med den meningen i minnet plockar jag kottar med mig som den dyrbaraste souvenir från resan.

TEXT: Cecilia Holm, trädgårdsdesigner på Vi tre och trädgård

Publicerad: 2011-04-04

 

Engagemanget för träden förvaltas också av FN, som har utsett 2011 till skogens år.  Fredriksdals trädgårdar i Helsingborg öppnar  utställningen  Trädets tid den 16 april som varar till den 28 augusti. På deras hemsida kan du även läsa trädkrönikor, först ut poeten Bob Hanson.

Har du läst denna bok? Vad tyckte du om den? Lämna en kommentar här nedan.