Driva kvist i blom

Första halvan av vintern väntar vi på jul och nyår, men sedan vill i alla fall jag att det bara ska ta slut. I längtan till våren kan man ta in kvistar från trädgårdens träd och buskar och driva dem till blomning i vas.

TEXT & BILD: Karina Brozinic

Det går att lura kvistar till att det börjat våras. Du kan passa på att ta in kvistar när du beskär. I alla fall om du tillhör dem som anser att vintertid är bra tid beskära då man faktiskt ser formen på träd och buskar tydligt, eller att inget annat finns att göra denna tid. Ta kvistarna vid blidväder.

Grenar av häggmispel

Innan du sätter kvistarna i vas ska du se till att få en ny lång snittyta på 3 cm. Det gör du genom att snitta snett. Den yttre barken kan skrapas bort ca 5 cm. Vattnet får gärna vara ljummet, ca 40°C när du sätter ner kvistarna. Den största orsaken till varför kvistar inte går i blom är om det är för torrt i rummet. Sätt därför inte vasen över ett varmt element och du kan gärna duscha lite på kvistarna, för att undvika att knopparna torkar ihop innan de går i blom. Ny snittyta efter några dagar och fräscht vatten är bra. Några droppar citron eller vinäger kan hålla bakterier borta från vattnet. Nedan följer ett urval av växter som lämpar sig att driva i blom.

Prakthäggmispel, Amelanchier laemarckii Forsythia ett riktigt vitaminpiller Körsbärskornell, Cornus mas

 

Häggmispel (Amelanchier), har ljuvliga kopparfärgade knoppar och blad.

Forsythia, en klassiker, piggar upp rejält med sina knallgula blommor.

Körsbärskornell (Cornus mas), får små gula oansenliga blommor men rikligt.

Rosenkvitten, Chaenomeles x intermedia Rosenkvitten, Chaenomeles x intermedia Slånbär, Prunus spinosa

 

Rosenkvitten (Chaenomeles), en äkta kvitten får stora äppelblomslika blommor, medan rosenkvitten får orange eller röda blommor.

Slånbär (Prunus spinosa), vita små körsbärslika blommor som brukar täcka grenarna som ett vackert snöfall. De svarta grenarna är vackra med sina törnar, men akta dig när du plockar.

Rosenrips, Ribes sanguineum 'White Icicle' Doftrips, Ribes aureum var. villosum Rosenrips, Ribes sanguineum

 

Vinbär och olika Rips (Ribes), doftar gott och beroende på vilken art och sort finns blommor i vitt, gult, rosa, cerise och rött.

Sammetsmjuka videkissar Hybridtrollhassel, Hamamelis x intermedia 'Pallida' Hybridtrollhassel, Hamamelis x intermedia 'Diane'

 

Sälg (Salix caprea), en av 29 videarter i Sverige. Vem älskar inte de lena videkissarna? Dock inget för allergiker.

Trollhassel (Hamamelis), inte många har känt doften utomhus när den blommar mitt i vintern, med sina spännande spindellika blommor. Det är bland de tidigaste att stå i blom.

Tibast, Daphne mezereum Rosenmandel, Prunus triloba 'Plena' Dvärgmandel, Prunus tenella

 

Tibast (Daphne), är tidig och doftar ljuvligt med sina lila blommor.

Äpple och prydnadsapel (Malus), spelar ingen roll om frukten är ätlig eller ej, här är det blomman man är ute efter. Samma sak med päron. 

Hägg (Prunus padus) och Syren, ”mellan hägg och syren” heter det, men det gäller inte om du tar in kvistar. Då kan du få båda samtidigt. Andra arter i Prunussläktet är klassiker som körsbär, men även persika och mandel, går bra att driva i blom.

Norskspirea, Spiraea x cinerea 'Grefsheim' Norskspirea, även kallad brudspirea Dvärgpraktspirea, Spiraea japonica 'Little Princess'

 

Spirea (Spiraea), har jättefina blomknoppar. Titta noga nästa gång och förundras av de långa ståndarna.

Blåbärsris, är inte höga men fint gröna och förgrenade, och passar i buketter, speciellt med tulpaner. Driv kvistarna först och sätt dem sedan med kallt vatten om det är med tulpaner.

Hästkastanj, har stora knoppar som i sig är en prydnad.

Kaprifol, inte en buske men fin att använda i annorlunda arrangemang om man har lite fantasi.

Magnolia, en lyx om du har en väl förgrenad buske eller träd.

Publicerad: 2011-01-17