Julrosor, Helleborus

Med snötyngda blommor står julrosen där helt magisk. När allt annat är vinternaket och i bruna ruiner, känns det overkligt att en perenn så fräckt kan ignorera vintern och blomma ståtligt.

TEXT & BILD: Karina Brozinic

Julrosen är i huvudsak ett europeiskt släkte. De växer i vilt tillstånd från England till Turkiet, oftast i bergssluttningar skyddade av glesa skogar. Vilket skvallrar om att de är utmärkta i ett woodland eller i skuggrabatten. Riktigt lyxigt blir det att använda dem som marktäckare. Speciellt effektivt vintertid, eftersom de flesta arter har vintergröna blad. Tänk en tidigblommande matta, när nästan inget annat blommar. Blanda gärna in andra skuggväxter som senare på säsongen kan bjuda på variation med sina blommor.

Julrosor hos odlaren Helleborus 'Heuger' Helleborus argutifolius

 

Namnet till trots har den ingen anknytning till rosor. Det kommer från en julsaga med biblisk anknytning. I Sverige kallar vi hela släktet för julros, medan man i England syfter till en art, Helleborus niger då namnet ’Christmas Rose’ används.

Inte blomman som blommar

När vi beundrar en blommande julros så är det ingen traditionell blomma som vi ser. De stora hyllebladen, är inte kronblad utan i stället omvandlade foderblad. Och kronbladen har omvandlats till nektarier, s k honungsgömmen. Det är nektarierna som sitter likt en krans under ståndarna. Vi upplever felaktigt att julrosen ”blommar” så länge, när kronbladen i själva verket redan fallit av efter sin uppgift att locka till sig pollinerare. Kvar står de färggranna foderbladen i flera månader. Blomningen kan ske från december om det är en mild vinter. Vanligare är någon gång mellan januari och mars. Det kan tyckas en gåta varför växter som kräver pollinering väljer att blomma under vintern, när få insekter finns. Svaret ligger i deras ursprung, där somrarna är heta och torra. Det är först på våren som fuktigheten är tillräcklig för att de ska gå i blom.

Synliga frökapslar Nektarier är de riktiga blombladen Helleborus 'Betty Ranicar'

 

Etablerade julrosor brukar stå sig en bit in på våren. Den tidiga julrosen ger nektar åt övervintrande insekter, som snabbt behöver mat på vårkanten så fort de vaknar. Har du bin är det en idé sätta julrosor nära kuporna, så bina kan få näringsrik nektar utan att göra av med för mycket energi hitta, om de vaknar till under soliga dagar.

Hur giftig är julrosen?

Hela växten innehåller ämnet helleborin, som är giftigt, men enligt Giftinformationen är det ovanligt med förgiftade människor. Inget dödligt. Ämnet kan orsaka hudutslag, och det är god idé använda handskar när du hanterar den, även om du bara skördar några frön. Jag brukade riva mig lite på de hårda läderaktiga bladen när jag jagade bladlus. Inget jag kände när det hände, men efteråt hade jag långa röda rivmärken på armarna som sved under hela dagen. Något jag undviker nuförtiden.

Helleborus foetidus, klockjulros Helleborus foetidus, klockjulros Julros i kruka

 

Julrosors härdighet

Du kan odla julrosor i hela landet. Helleborus niger är härdigast, Orientalishybrider är lite känsligare och får gärna vintertäckas. Ovanligare arter bör du läsa på innan du införskaffar. Den bästa tiden få tag på julrosor är under april-maj (mars om du går på trädgårdsmässor). Det går bra ha dem i kruka, så länge den är rymlig på djupet. Rotsystemet (rhizomerna) vill ha gott om plats. Viktigt är att krukan och jorden är väldränerade, för vattenmättad jord vill de inte ha. Generellt trivs julrosen i halvskuggigt läge. De är lättodlade om de planterats rätt.

Tips för att lyckas:

  • Gödsla med organiskt gödselmedel som brunnen kogödsel på våren eller en giva Chrysan. Särkilt viktigt med näring om du odlar i kruka.
  • Är det torrt, vattna rikligt för blommor nästa år.
  • Gamla blad bör tas bort tidigt på våren. Spridning av svartfläcksjuka minskar och blommor framträder bättre.
  • Vägrar dina plantor blomma, kan det hjälpa att ge dem kalk. Du behöver inte ens köpa kalk. Smula bara sönder lite äggskal i jorden.

 

Publicerad: 2010-12-16

Tips: 

Du kan läsa mer om olika julrosarter på Ulriksdal i Kiviks hemsida.