Vintervila i trädgården

Du sitter inne och blickar ut över din sovande trädgård i vintersiluett. Även om detta är trädgårdsårets lugnaste period finns det många sätt att göra trädgården intressant och spännande även under gråmulna och snöiga dagar.

TEXT & BILD: Eva Karlsson

Innan snön faller

Många perenner behåller mycket av sin fräschör långt in under vinterhalvåret. På senare år har det ju till exempel kommit ut en mängd spännande namnsorter av alunrot (Heuchera) i handeln. Välj mellan en uppsjö av sorter med alltifrån lime- till persikofärgade blad, eller sorter med djupt vinröda blad för en uppiggande effekt när dagarna blir kortare.

Bra och robusta marktäckare känns extra angelägna vid denna tid på året. Ett bestånd med rosenplister (Lamiun maculatum ´Beacon Silver´) under en lövfällande buske lyser upp med sina vitgröna blad långt efter det att bladen fallit i trädgården.

Blåsvingel, Festuca glauca Hjorttunga, Asplenium scolopendrium Alunrotsläktet, Heuchera med många bladfärger

 

Gråbladiga gräs såsom blåsvingel (Festuca glauca) och silverhavre (Helictotrichon sempervirens) blir ett blickfång i den vilande perennarabatten. Till vårvintern ser de tilltufsade ut och kan då skäras ner helt eller delvis.

Vintergröna ormbunkar är outstanding i att skapa en frodig känsla även under sensäsongen. Prova hjorttunga (Asplenium scolopendrium), den lite kinkigare japanska mahoniabräken (Cyrtomium fortunei), men framför allt namnsorter av spetsbräken (Polystichum sp.). Till de sistnämnda utvecklas lätt en förälskelse som lämnar ett habegär efter fler.

Trädgårdens ramverk

De städsegröna (vintergröna) växterna måste betraktas som en del av det som bildar ramverket för hela trädgården, inte minst på vintern. Dessa växter bär upp trädgården när andra växter inte visar sig från sin bästa sida. Klassiker som formklippta buxbom, bambu, idegran och andra barrväxter ger en lugn fond.

Utbudet av intressanta små och medelstora barrväxter i trädgårdshandelns sortiment är idag betydligt större än det var för 30-40 år sedan. Detta är en guldgruva för den som vill skapa intressanta blickfång vintertid. Många av dessa spännande barrväxter sätter kottar även i unga år. Prova till exempel en personlig favorit, namnsorten ´Negishi´ av silvertall (Pinus parviflora). Den växer nästan som en skulptur och passar utmärkt att forma efter eget behag med hjälp av försiktig beskärning.

Runda ligusterhäckar Vitkantad järnek Spännande öppning i idegranshäcken

 

Andra sätt att klä trädgården i grönt kan vara murgröna runt en rosenbåge på strategisk plats, vilket ger en välkomnande känsla året runt. Murgrönans rankor kan också användas som dekoration inomhus. Järneken används på liknande sätt som dekoration på julbordet. Blå järnek (Ilex x meserveae) passar till detta, men tänk på att han- och honsort behövs för att få bär på plantorna. Lämpliga sorter i kombination är ´Blue Prince´ och ´Blue Princess´.

Vackra vinterstammar

Träd med vacker stam är en stor tillgång i trädgården vintertid. Det kanske vackraste av dem alla, glanskörsbäret (Prunus serrula), pryder sin plats med sin glänsande, rödbruna stam. Då stammens utseende är trädets främsta prydnadsvärde kan du med fördel välja ett flerstammigt exemplar.

Strimlönnar (Acer tegmentosum, A. pensylvanicum m.fl) är underskattade och borde användas mer i våra trädgårdar. Deras vitgrön-  eller rödgrönstrimmiga stam ger en dramatiskt effekt året runt. Bland lönnarna utmärker sig också kopparlönnen (A. griseum). Ett litet, långsamväxande och lättplacerat träd. Då den papperstunna, flagnande barken ger vika avslöjas den varmt kanelbruna vackra stammen.

Phyllostachys nuda är vintergrön Glanskörsbär, Prunus serrula Amerikansk strimlönn, Acer pensylvanicum

 

Några vanliga, lövfällande trotjänare måste också nämnas här. Korallkornell (Cornus alba ´Sibirica´) med sina knallröda skott ger lite färgsprak i grådasket. Beskär den rejält under senvintern, så belönas man med riklig, röd skottbildning till nästa säsong. Ormhasseln (Corylus avellana ´Contorta´) kan man nästan tycka är vackrare när dess slingrande skott inte är maskerade av bladverket. Under perioder med barmark njuter man den till exempel med en matta av hasselörtens (Asarum europaeum) blankgröna blad.

Korallkornell, Cornus alba 'Sibirica' Himalayabjörk, Betula utilis var. jacquemontii Ormhassel, Corylus avellana ´Contorta´

 

Finns det plats över? Skapa en spöklikt vacker vinterlund i en del av trädgården med en plantering av ett antal himalayabjörkar (Betula utilis var. jacquemontii). Äldre exemplar har helt kritvit stam som lyser upp ett annars mörkt hörn i trädgården.

Alla kanske inte kan härbärgera en platan i sin täppa men ett spännande, exotiskt alternativ är tesläktingen japansk skenkamelia (Stewartia psuedocamelia). Äldre bark flagnar av och avslöjar stammens underliggande gråbrunröda lapptäcke. Stammen är dessutom inte dess enda prydnadsvärde; den blommar med kamelialiknande vita blommor i juli och får vackert sprakande höstfärg.

Publicerad: 2011-01-31

 

Eva Karlsson är hortonom och driver sedan två år tillbaka handelsträdgården Tilia Trädgård på landet utanför Hörby. I Tilia hittar du både vanliga och mer svårfångade fleråriga trädgårdsväxter. Eva lägger stor vikt vid rådgivning och tar sig tid att guida i den privata trädgården, med växter från flera års samlande.