Tre tropiska Chelseaträdgårdar 2010

En Malaysisk, en Kamerunsk, och en från otippade Australien, samt en fantasifull regnskogsgrotta mitt i stan. Olika utformning och innehåll, olika syften, men med samma exotiska tema om regnskog. Inte så mycket för oss nordbor att hämta inspiration ifrån, men det väcker en längtan att resa.

TEXT & BILD: Karina Brozinic

Tourism of Malaysia Garden, Gold medal

En flytande tropisk trädgård Små ölika planteringar Viloplats i skuggan
Trädormbunkar bild2 Gröna väggar ramar in gården

 

Det är första gången som en Malaysisk trädgård är representerad i full storlek som show garden. Trädgården illustrerar en modern innergård i Malaysia, med inhemska växter. Vatten omgärdar och löper genom hela trädgården. De fyrkantiga avsatserna och gångarna tycks flyta på vattenytan. De skira ormbunksträdens kronor och himlen avspeglar sig i vattnet, vilket gör att besökaren omsluts av skir luftig grönska. En plats för total avkoppling. En trädgård jag återkom till varje gång jag behövde koppla av under mitt dagslånga besök.

Sponsor: Tourism of Malaysia, designad av James Wong och David Cubero.

Green & Black's Garden, Gold medal

Mongulu eller bladhydda av bananblad Inbördeskrig och skövling hotar regnskogen

 

En tankeväckande trädgård skapad för att skapad för att öka medvetenheten om hoten mot regnskogen, dess ekosystem och människorna som bor där. Fyra kamerunska kvinnor hjälpte till att bygga den traditionella familjehyddan mongulu. Bananbladen är importerade från Afrika liksom den röda mineralrika jorden. Alla show trädgårdar från Chelsea återvinns på ett eller annat sätt. Green & Black’s trädgård överlämnades till Greenpeace som visade trädgården på flera festivaler under sommaren. Du kan läsa mer om projektet på Bakagarden.

Sponsor: Green & Black's, designad av Jane Owen med Ann-Marie Powell.

Trailfinders Australian Garden, Gold medal

Terrasser och pooler i olika etage Den runda taköppningen återspeglas i väggar och pool
Vyöppning mot omgivande grönska Rama in omgivningens grönska
Nedsänkt patio med träpergola Frodig grönska i fonden Fiffiga byggdetaljer med köksfunktioner

 

Mer en fantastisk spa-anläggning än trädgård. Då det är torka som härskar i Australien, finns en längtan efter prunkande djungel, som också växtligheten i utställningsträdgården representerar. Men visst är det en lockande miljö. Australiensarna visar oss också att trädgård är en plats att leva i. En yta för umgänge, avkoppling, matlagning och fest. Något som kan ge idéer är deras läckra kvällsbelysning, som ses på deras hemsida.

Sponsor: Trailfinders Australia, Flemings Plantskolor, designad av Scott Wynd.

The Easigrass Garden, Silver medal

Inne i djungelgrottan

Temat är “The Urban Plantaholics Kitchen Garden”. Den urbane ungkarlen som samlar orkidéer i köket. Istället för vinterträdgård har han byggt en invändigt grön grotta av konstgräs, där han kan sitta och titta ut på sin samling ovanliga ormbunkar. Tokigt, men roligt, och läcker design. Tyvärr hade man som besökare inte möjligheten att gå in i utställningen som avslöjar det inre rummet. Men ni har möjlighet kika in genom deras hemsida, där även en film finns.

Sponsor: Easigrass, designad av Tony Smith.

Publicerad: 2010-11-15

 

Det går att kika på alla trädgårdar med 360-graders kamera, på RHS (Royal Horticultural Society).