Chelsea Peoples Choice 2010

M & G Garden är en trädgård som står sig genom tiderna. Roger Platt har hyllat den brittiska traditionella planteringsstilen. Virke kommer från lokala skogar och sten från lokala stenbrott. Växtmaterialet är odlat i England, men det mesta fungerar och går att få tag på närodlat här hemma.

TEXT & BILD: Karina Brozinic, ILLUSTRATION: Roger Platt

Formspråket är mjukt, med ett halvmåneformat centrum och en rund nedsänkt damm av sandsten i mitten. Gångar i viktorianskt rött tegel markerar halvcirkeln och leder fram till lusthuset. Det vackra lusthuset visar prov på skickligt hantverk och nytänkande. Lokalt skogsavverkad ek och återvunnen handgjort taktegel, men i moderna rundade former i stommen.  Träpergolor täckta med klätterrosor skapar spänning över gångarna och blir romantiska rumsavdelare. Roger Platt har gjort medvetna och för miljön hållbara val med hårdgjorda ytor av sandstenssingel. Lokalt producerat material ger ett bättre alternativ än importerad europeisk sjösten.

Många sittplatser att avnjuta trädgården från Blomsterprakt i rosa, lila, blått och vitt Lokala traditionella material i moderna former

 

'M & G Garden' fick utmärkelsen Gold Medal och även Peoples Choice Award. Det skvallrar om hur populär stilen är och att den är lättillgänglig hos den stora publiken och deras trädgårdar. I kanterna skymtas låga tegelmurar, som är så typiska för engelska trädgårdar. Inte bara effektiva gränsmarkerare, utan även dekorativa fonder till rabatterna.

Citat av Roger Platt

Rosenpergolor över slingrande gångar Mixed border gäller i rabatterna Stenskulpturer i form av rosor pryder rabatten

 

Lummigheten är slående. Planteringarna består av mixed border, som är kombinationer av perenner, lökar, buskar och träd. Skötselkravet är rätt högt i denna typ av trädgård, då man får hålla efter rosor och buskar med kontinuerlig beskärning. Men i gengäld får man en plats som är blomrik och grönskande, nästan året om. Mängden växter tillåter naturlig förvildning om de inte kontrolleras för hårt. Det ger en avstressande känsla. Notera att Platt har placerat ut flera sittplatser att avnjuta trädgården ifrån. Något att ta efter i den egna trädgården och inte nöja sig med en sittgrupp på altanen bara.

Dammen och lusthuset i hjärtat av trädgården Träden och buskarna spelar andra fiolen, men skapar lummighet

Sandsten, handgjort återvunnet taktegel och lokala ekar

Blomningens färgskala överraskar inte direkt i toner av rosa, lila, blått och vitt. Bladverket spelar på andrafiolen i genomgående gröna nyanser, när blommorna står i fokus. En romantisk trädgård med mycket blomdoft och nektar till glädje för många insekter och fåglar. Klicka här för en växtlista.

Översiktsplan över trädgården

Publicerad: 2010-11-12

 

Om du vill se fler bilder från eller läsa om trädgårdens skapare:

Designer:  Rodger Platt

Arrangör: Royal Holticultural Society (RHS)(Här kan du även besöka trädgården genom en 360°-kamera.)

Sponsorerna: M&G Investments (mer info om trädgården.)

Om du vill läsa vidare om lantlig design:

Grobars artikel Lantlig trädgårdsdesign - rabatter på mormors vis

Grobars artikel Mixed border - en blandad rabatt med stora färgstråk

Roger Platt driver en plantskola med traditionella engelska växter, och gav 2004 ut boken 'Traditional Gardens'.