Chelsea Best in Show 2010

När designern Andy Sturgeon kammade hem utmärkelsen ’Best in show’ på Chelsea Flower Show i år, ringde han överväldigad och stolt hem. Reaktionen från den åttaårige sonen var: ”Och?!”. Som tur är finns det andra att förstå och uppskatta designen och arbetet bakom ’The Daily Telegraph Garden’.

TEXT & BILD: Karina Brozinic, ILLUSTRATION: Andy Sturgeon

Trädgårdens planering är linjär och uppbyggd av sten och stålkonstruktioner. Trots detta upplevs inte byggelementen som kompakta och statiska. Strukturen i de hårda materialen är varierande och de gyllene färgerna harmonierar. Stenen på murarna och grusgångarna är lokalt producerade. Trots att vi som besökare endast är tillåtna att uppleva trädgården utifrån kan jag få en förståelse för hur en promenad genom trädgården ger en ständigt föränderlig upplevelse. De fristående pelarna i  cortenstål är var och en ett ramverk som skapar vyer när du förflyttar dig längs gångarna. Från en vinkel döljer de, från ett annat perspektiv öppnas väggen mot en ny spännande rabatt.  

I framkanten Verbascum phoeniceum 'Violetta' Kungsljuset 'Polarsommer' med blomstersalvia och fjädergräs Irisen 'Action Front' står i fokus

Öppna ytor och prunkande stenpartirabatter 

I de flesta utställningsträdgårdarna har man fyllt varje kvadratcentimeter med växter. I The Daily Telegraph Garden har istället stora ytor lämnats tomma som en arena för ljusspelet. Andy Sturgeon hämtade inspirationen till trädgården från en semester i Italien. Han ville inte kopiera det torra soldränkta landskapet med sina ekar och marktäckande lavendel, utan bara fånga känslan. Det linjära är typiskt engelskt och planteringarna är frodiga, men den ljusa naturstenen och rostlika beläggningen på stålkonstruktionerna ger solvarma hälsningar.

Välkomponerade rabatter med torktåliga växter Glansbusken 'Tom Thumb' och Libertia Väldoftande buskrabatt

Växternas gyllene koppartoner harmonierar med de hårda materialen

De från början planerade korkekarna gick inte att realisera. Istället fick tallar, Pinus nigra, agera som skuggtak, tillsammans med det lite mer exotiska pagodträdet, Sophora japonica. Det harmoniskt komponerade växtmaterialet kommer från södra England, Medelhavet, Kalifornien, Mexiko och Chile. Ändå ser det ut som de av naturen alltid trivts ihop sida vid sida.

Krukor skapar blickfång Rampelare av cortenstål

Vyerna skiftar tack vara rumsdelare som murar och ramverk

Planteringarnas varma färgtoner i brons och koppar har skickligt återspeglat stålramarna och stenmaterialen. Lila och cerisa blommor bryter av och livar upp. Jag räknar till flera sorters taggiga martorn, en ulltistel, tallar och flera andra, i mina ögon, ”hårda” växter. De ”rakryggade” kungsljusen och irisarna är tuffa utropstecken. Ändå upplevs planteringen som mjuk. Det är de gyllene gräsen tillsammans med Libertia, som väver ihop växtmaterialet. Under sommaren skiftar de färg i härliga koppartoner.

Översiktsplan av trädgården Silvermartorn 'Silver Ghost'

 

Det är roligt att se att Sturgeon använt så många buskar att täcka hela rabatter. Även de för tankarna till Medelhavets buskvegetation.  De flesta buskarna är aromatiska och doftar ljuvligt både från blommor som bladverk. Tyvärr är inte alla härdiga hos oss, men flera i de gynnsammaste delarna i zon 1, eller i svala inglasade miljöer. Klicka här för att se en växtlista.

Publicerad: 2010-11-12

 

Läs mer om:

Andy Sturgeon på hans hemsida andysturgeon.com

Se trädgården i 360-graders vinkel på RHS hemsida

Se miniserien Chelsea Flower Show på SVT-play