Trädgårdstrender och nyheter 2011

Går det trender i trädgården? Jo, då! Fast trender handlar nog mest om hur marknaden tolkar vår smak vad gäller stilar och vad vi vill odla, hur vi vill odla. Nya produkter och växter presenteras. Fiffiga lösningar och inspirerande kombinationer kittlar fantasin och håller odlingsintresset igång. Mest handlar trenderna om dekorerade miljöer, men det finns mer…

TEXT & BILD: Karina Brozinic

Den nya minimalismen

Varje höst presenteras kommande års trädgårdstrender och nyheter på Elmia Garden, av och för branschfolk. I år har Elmia Garden tillsammans med Blomsterfrämjandet lyft fram och gestaltat tre trender. Syftet är att inspireras till att använda mer växter i våra miljöer. En av trenderna kallas för ”Den nya minimalismen”. Minimalism brukar tolkas som rena avskalade miljöer med få färger. Minimalismen i detta fall ligger istället på en livsstilsinriktning. Att välja enkla och ärliga produkter, med lång varaktighet. Naturliga material, där tidens tand gärna får synas. Det får gärna finnas färger, men inte flera som konkurrerar och då i jordtoner. Ett säkert kort till harmoni är att välja en dominerande färg och satsa på strukturer på ytorna istället.

Nya minimalismen Nya minimalismen Nya minimalismen

 

I trädgården står minimalismen för att vi inte behöver anstränga oss. Trädgården behöver inte vara perfekt. En gräsmatta kan bytas ut mot en blomsteräng. Vi väljer långlivade perenner anpassade för vårt klimat och växtplatsens biotop (växtmiljön), vilket gör att skötseln minimeras. Rabatter upplevs lummigare och mer avslappnande för sinnet. Mindre skötsel innebär inte att vi struntar i trädgården. Tvärtom är det en ökad kunskap om växter och deras miljö som gäller. Använd hjärnan mer och slit mindre med kroppen. Tid till att njuta istället för att jobba.

Rum utan växter Rum med växter Floristutmaningen

 

Elmia Garden och Blomsterfrämjandet hade gestaltat tre rum. Alla rummen har ett alter ego, ett utan växter och ett med. Budskapet är tydligt: det står fritt att tolka trender hur vi vill, bara vi använder mycket växter!

Vardagssurrealism

Kitsch i all ära, men det handlar inte om att brassa på hejdlöst. Hellre bruksföremål i roliga färger, som får ta plats i rampljuset. Det är en förlåtande trend – ”allt är tillåtet”. Det handlar om personliga val. Vad gör dig glad? Inspirationen kommer från 80-talet, med humor och karamellfärger. Plast är ok, gärna retro. I trädgården kan bjärta storblommande växter blandas med köksväxter. Fruktträd och bärbuskar hellre än prydnadsväxter. Formklippt ger en känsla av kreativitet. Tomtarna och flamingos är mer än välkomna, och vaxduken är king.

Vardagssurrealism Vardagssurrealism Vardagssurrealism

 

Mäster grön tog fasta på vardagssurrealismen. Hela montern, inklusive personal, var rosaklädd. De bjöd verkligen på humor, när de pushade för ’Princettian’. Inte att förväxlas med julros. Denna skönt rosa växt har sina högglansdagar på hösten. Det holländska plantföretaget GASA hade mängder av ljuvliga cyklamensorter i sin monter. Som små, små krusiga maränger i rosa och vitt.

'Princettian' Mäster Gröns monter Cyklamen persicum 'Miniwella Belissima'

 

Cityträdgård

Naturens värden lyser igenom även i stadskärnornas betongdjungel. Vi har blivit mer medvetna om miljöpåverkan och matens påverkan på oss. Varor med transparens blir något konsumenten efterfrågar, det vill säga vi vill ha information om var maten kommer ifrån, hur den tillverkats, vad den innehåller och hur den transporterats. Gröna värden likställs med mental och fysisk hälsa. Medvetenheten väcker många gånger en längtan efter att odla själv, även om man inte har en trädgård. Subkulturer uppstår, som guerilla-gardening och balkongodling. Utmaningen ligger i att odla på liten yta och i container om friland inte finns. Den moderna människan vill även odla med okonventionella metoder. Kan jag odla med näringslösning istället för jord? Hur kan jag spara tid? Vi efterfrågar självbevattningssystem, växtbelysningar, odlingsverktyg med prydnadsvärden, samt system för att odla på höjden. Ibland går cityodlaren emot trenden med långlivade växter, och satsar istället på nya växter för varje del av säsongen. Annueller (ettåriga) grönsaker och prydnadsväxter ger variation på den lilla ytan, och ger oss möjlighet odla flera växter.

Rum utan växter Rum med växter Får på balkongen? (Pierre Hector Selection)

 

Rymliga snygga krukor i lätta och tåliga material. Crescent Garden har ännu inte hittat svenska distributörer. Fråga ditt gardencenter, så kan de börja ta in dem. Lägg märke till de enorma terrakotta liknande krukorna i bakgrunden. På pricken identiska med terrakotta, patina och allt, men väger inget och är vinterhärdiga. De stora fyrkantiga odlingskärlen undertill, ser ut som svartmålade trälådor. Du kan t o m känna ådringen.

Lätta krukor Lätta krukor Lätta krukor
'Go Girl' från Garden Girl Petunia 'Mystical Phantom' Petunia 'Mystical Black Velvet'

 

Äääntligen! Trädgårdsarbetskläder för kvinnor. Garden Girl har visserligen haft trädgårdskläder för kvinnor i tre år, men har man trädgård som yrke tas man inte på allvar med rosor på arbetsbyxorna. Den nya kollektionen går under namnet ’Go Girl’. Tjejer, ni får stå ut med gubbabyxorna till i mars, då kollektionen finns på marknaden.

Hörnhems svarta petunior, ger en ny dimension svart i blomsterlådan. Passar fint in i ”minimalism-trenden”. En dämpad färg som ändå drar blickarna till sig som svarta hål.

'Muck Boots' Designade näringsflaskor

 

’Muck Boots’, snygga och praktiska skor och stövlar, för hela familjen och till olika tillfällen både till arbete och till fritid. Naturgummi och ventilerande innerfoder. Muck Boots säljs on-line av Vertical Garden.

Nu behöver du inte ställa undan gödningsflaskan längre. Nelson Garden visar med sina designade flaskor, att praktiskt inte behöver vara lika med fult.

Nominerade till årets produkt

Här syns fyra produkter bland årets nominerade till ”Årets trädgårdsprodukt”. Först ut är det danska drivhuset ’Grov Camp’. Otroligt fiffigt med upphöjda bäddar, som även är indelade i sektioner och går att lyfta ur. Det finns en andra våning om man så vill. Den skyddande överdelen går att montera av och på. Lätt att lufta och insektsnät skyddar när drivhuset står öppet. Lätt att montera. Enkelt att bygga till fler moduler.

Drivhuset 'Grow Camp' 'Slugmatic' och växtstödet 'Ögla' 'EartBox' ett helt odlingssystem

Några av de nominerade till 'Årets produkt'

Miljöcenter har tagit fram ’Slugmatic’. I en handvändning har du giljotinerat och samlat in mördarsniglar, utan kladd och utan att böja dig ner.

Växtstödet ’Ögla’ från Eldgarden är inte bara snyggt och diskret. Öglan i ena änden gör att du kan haka i stöden i varandra. På så sätt blir stödet stadigare och på samma gång utökas omfånget genom att sätta till fler stöd.

’EartBox’ är ett fiffigt amerikanskt odlingssystem. Många kombinerade detaljer som reglerad självbevattning, gödningsreglering, marktäckning och översvämmningshål, gör att plantorna får ett ultimat odlingsförhållande utifrån deras egna växtkrav. Odlingskärlen är lätta, UV- och frostbeständiga. Du kan montera tillbehör på dem, som gör dem flyttbara, höjbara, klätterstöd eller helt enkelt lite snyggare. Ytterlådor i vitt och mocka (ej på bild) är en riktig prydnad på balkongen. Odlingssystemet är perfekt i pedagogiskt syfte. Jag hade gärna sett EartBoxar i alla skolor och på vårdhem! De kan beställas genom ST.SG.

Publicerad: 2010-10-14