Fleråriga tulpaner


Jag får återkommande frågor om tulpaner i allmänhet och om återblommande tulpaner i synnerhet. Många tror att tulpaner är fleråriga och återkommer snällt år efter år när man väl har planterat dem. Men så är det tyvärr inte, tulpaner är för det mesta ettåriga växter!
Men det finns tulpaner som klarar av konststycket att producera nya lökar som sedan blommar året efter, så att man tror att det är samma lökar som kommer åter.
Tulpaner som har denna egenskap är främst vildarterna, t.ex. Tulipa tarda, Tulipa saxatilis, Tulipa hageri, Tulipa humilis och Tulipa sylvestris. Även de botaniska hybriderna, sådana som 'Lady Jane', kommer ofta igen. Dessa är små och näpna och passar bra för förvildning under glesa buskar m.m.
Vill man ha stora, lysande granna tulpaner, så är de gamla Darwinhybriderna så som den röda 'Apeldoorn' att föredra. De klarar att producera nya, blombara lökar varje år.
Nu hajar nog många till och säger att 'Apeldoorn' är ju just bara röda och jag som vill ha annan färg...
Men det finns faktiskt 'Apeldoorn'-sorter i olika färger, som den gula 'Golden Apeldoorn', den rosa 'Pink Apeldoorn', den randiga Apeldoorn 'Elite', de melerade 'Beauty of Apeldoorn’ och dess dubbla form 'Double Beauty of Apeldoorn' (som jag dock inte har testat) och 'Blushing Apeldoorn', de ljuvt pastellstrimmiga 'Silver Stream' och några till, om man inte skulle vilja ha de röda.
Andra tulpaner som har visat sig kunna komma igen är t.ex. den vita fosterianatulpanen 'Purissima', den purpur/gula 'Gavota', den silkigt rosa 'Big Eartha', den röda alt. rosa 'Red alt. Pink Impression', den eldigt röd/gula 'Banja Luka', den röda 'Red Emperor', den ljusgula 'Concerto', den blålila Blue Diamond och några till.
Egentligen skulle jag vilja att läsarna rapporterar in sådana sorter som kommer snällt igen år efter år, så att vi kan göra en lista till glädje för alla tulpanälskare!
Nu menar jag inte alls att man ska skippa alla de otroligt vackra nyheter som kommer varje höst! Men behandla dem gärna som annueller: ta upp dem efter blomningen från paradrabatten och plantera nya lökar igen på hösten. Då slipper du också eländet med den vissnande blasten.
De gamla lökarna kan du gräva ner på en mindre synlig plats och nästa vår får du kanske några blommor, visserligen med ojämn storlek och höjd, men de kan ha sin egen "vilda" charm och kan användas som snittblommor.
Så här trivs tulpanerna
Tulpaner härstammar i huvudsak från Mellanösterns bergsområden med en hård, lång och kall vinter, en kort, varm vår följd av en varm, torr sommar. Så man förstår att det hos oss kan vara svårt att uppfylla dessa villkor, men det är den huvudsakliga anledningen till att tulpaner inte är så pålitliga som perenner.
I vilt tillstånd ligger tulpanlökarna djupt nere i jorden, ofta ner till 40 cm eller mer. Lökarna har själva sökt sig djupt ner, eftersom de gärna vill att temperaturen varierar så lite som möjligt. Planterar man lökar i den egna trädgården, räcker det dock med 15-20 cm i de flesta fall.
Något sandig jord passar bäst för tulpaner och även många andra lökväxter. Jorden ska vara väldränerad och helst alkalisk, så den s.k. plantjorden direkt från ”torvsäcken” är inte så bra. Det bästa är om man kan blanda sin egen jord av lövmylla, sand och matjord.
Det är bra att plantera tulpaner ganska sent. Om jorden vid plantering fortfarande är för varm, kan det störa vilan som löken befinner sig i och det kan resultera i att löken vaknar och kommer upp. Lökarna behöver dock en sval period för att kunna bilda ett bra rotsystem så att de orkar blomma på våren. Så det är bäst plantera dem när markens temperatur har sjunkit under 10° C. Detta inträffar i norra delen av landet ungefär i mitten av september, i Mellansverige i slutet av september, i södra delen av landet från början på oktober fram till november.
Lökarna bör planteras med den spetsiga änden uppåt, men de kommer att växa och blomma även om man råkar plantera dem upp och ner, dock lite senare. Detta kan man utnyttja om man vill ha en längre blomning genom att plantera en del av lökarna just upp och ner!
Tulpaner är för det mesta friska, men kan besväras av olika svampsjukdomar, så att stjälkar och blad blir missbildade och förkrympta eller får bruna fläckar. Ta bort sådana lökar och släng!
Och så plantera gärna sent vaknande perenner med yvigt bladverk bland de ”fleråriga” tulpanerna för att dölja den eländiga blasten efter blomningen! Det är dock bra att plantera sällskapsväxterna före lökarna, så att man inte skadar lökar med spaden sedan.