Kryddhyllor

Hittade dessa fiffiga kryddhyllor och kryddbord på Chelsea Flowershow. Kanske något för dig som är händig att knåpa ihop. Väldigt dekorativa och ger odlingsytor på höjden t ex på balkongen.

TEXT & BILD: Karina Brozinic

Inte bara för kryddor Kryddhylla med plats i sidorna Kryddhylla på flera plan

Klicka på bilderna för att se hela kryddhyllorna.

Kryddhyllorna har samma konstruktion som en bokhylla, bara att hyllplanen har kanter eller panelväggar med hål i. Rundning och tjocklek på ben kan kopieras på ett planteringsbord om man vill bygga flera enheter. Det ser mer designat ut med rundade kanter istället för helt raka bräder. Det är inte så svårt om du använder passare för att rita ut kanterna och sedan använda ett ben som mall till de resterande.

Det är enklast att borra ut hålen i panelen när möbeln är ihopmonterad. När du planterar i hålen börjar du underst och fyller på med jord efter hand. Använd inte jord med för mycket organiskt material i som torv (billig jord av typen 5 för 99 kr). Torven multnar snabbt och jorden sjunker ner. Då kommer troligtvis plantorna få kämpa för att nå upp till hålen. Du kan klä insidan med plast för längre hållbarhet, men glöm inte dräneringshål för vatten i botten.

Att måla i en enhetlig färg ger intrycket av en elegant påkostad möbel. Var inte rädd för att testa starka färger som rött. Eller varför inte snappa upp en färg från dina favoritmuggar eller stolsdynor. Då syns det att du verkligen tänkt till. På dessa kryddhyllor har de svarvat in texten "Kryddor" och "Sallat" etc. Det är inte alla som har tillgång till en svarv. Det går lika med ditmålade texter, mönster eller motiv. Kanske är det övertydligt att skriva kryddor, speciellt om du nästa säsong vill använda hyllan till något annat.

Det bästa med att bygga egna möbler är att man kan anpassa storleken efter platsen. Platsbyggda möbler är det exklusivaste som finns.