Nya designstolar

Trädgårdsmöblerna tar sig ton. Fräcka och lekfulla fåtöljer ber inte längre om ursäkt. De fyller en dubbel funktion, när de även blir en dekoration som drar blickarna åt sig i trädgården.

TEXT & BILD: Karina Brozinic

'Jasmin' från Myburgh 'Lily' från Myburgh 'Bubble' från Myburgh
'Pumpkin' från Myburgh 'Nest' från Moore Designs 'Apple Day Bed' från Smartwood

 

Londonföretaget Myburgh Design tillverkar sagolika sittpjäser. Inspirationen till deras 'Mood Swing Collection' är hämtad direkt från naturen. Det syns även på namnen, Jasmin, Lily, Bubble och Pumpkin, som sittgungorna har. De flesta är gjorda i det ovanliga materialet koppar. En koppar som inte ärgar.

Ett företag som håller sig till ett nutida formspråk med tidstypiska material som stål är Moore Designs. I deras 'Nest' finns det plats för två. Moore tillverkar utöver coola sittplatser även skulpturer och spaljéer.

Smartwood gör tidstypiska trädgårdsmöbler, även om det inte är något typiskt över deras 'Apple Day Bed'. Två personer kan krypa in i dagbädden och få lite svalka. Översta halvan går att lyfta av om man hellre vill sola, och hela möbeln går att snurra 360 grader.

'Cirular bench' från Moore Designs 'Flower Chair' från Capital Garden 'Flower Chair' från Capital Garden

 

Ännu en poppig bänk från Moore Designs. Det finurliga med bänken 'Circle' är att den går att montera kring ett träd, eller som här kring ett träd i kruka. Locket kan annars användas för att skapa en bordsyta i mitten. Jag älskar möbler som har flera funktioner. Detta var första året de ställde ut på Chelsea, och något säger mig att vi kommer få se många fler innovativa trädgårdsmöbler från dem.

Capital Garden marknadsför mest krukor och piedestaler i glasfiber. Nu har de denna läckra kallainspirerade stol, som finns i 100 färger! Garanterat torr efter regn, då den designats så vatten rinner av.

'Circles Bench' av Jenny Pickford Roterande sommarhus Bladformad kudde

 

Startbildens bänk är gjord av den engelska smideskonstnären Jenny Pickford. Hon gör varierande verk för trädgård och park. Allt från fontäner, till grindar och skulpturer, många med färggranna glasinslag.

Det roterande sommarhuset är en riktigt lyxig pärla i trädgården. Något för regniga dagar. Bubblan svalkar när det är varmt och värmer när det är kallt. UV-skydd i fönstren och solpanel som kan driva runt bubblan. På bordet finns installerat en rökfri gel-driven eldstad. En lusthusens RollsRolls från företaget Ornate Garden. I sortimentet finns en mindre sfär och en cirkelformad gazebo.

Är du intresserad av någon av produkterna eller företagen kan du klicka på respektive länk. Alla företagen finns i England, men de flesta exporterar om du tar kontakt med dem.

Blir du sugen men känner att du inte riktigt har råd, ja, då finns alternativet en mjuk kudde att sitta på. Inte fy skam det. Fördelen är att du lätt kan flytta kudden dit du vill. Såg dessa läckra bladformade kuddar i Chelsea Flowershow. Något för den händige att knåpa ihop?

Publicerad: 2010-07-15