Mästarrabatten 2010

'Helenas hörna' är en välstämd symfoni av färger och former. Här samspelar bladverk i skimrande vinrött, grönt, gyllenbrunt och vitbrokigt. Gräsets långa, smala bladprofil lyfts fram av andra växters rundade, flikiga och sammansatta bladformer. Och vice versa, i ett möte som alla vinner på.

TEXT: GRO plantskolor, BILD: Helena Åhlund

Från tidig vår till sen höst finns det alltid något som blommar i rabatten. Blommorna går genomgående i vitt, rosa och violett, färger som stämmer väl överens med rabattens alla stiliga bladverk. Först ut är lökväxterna: fylld snödroppe, vit pärlhyacint och tre sorters tulpaner. Sen blommar klematis, liten pärlrönn, fläder och aklejor. De följs av en hel rad perenner under sommaren, tills blomningssäsongen avslutas med höstanemon och höstsilverax.

– Jag vill att blommorna ska få växa lite fritt och att planteringen blir tät och frodig, säger Helena Åhlund. Allt behöver inte stå i givakt, charmen är när växterna väver in sig i varandras bladverk och skapar vackra kontraster.

På vintern upprätthåller buskarna och det lilla trädet liv och struktur. Pärlrönnens vita frukter hänger ofta kvar på sina röda fruktstjälkar till långt in på vintern. Den vitbrokiga benveden är städsegrön och lika fin året om, men det fräscha bladverket är förstås särskilt värdefullt vintertid.

Mästarrabatten 2010

Helena har anlagt sin rabatt i ett hörn utmed ett två meter högt, gråmålat träplank med spaljésektioner för klematisarna. Det ger en fin bakgrund, lä och stöd för växterna. Men självklart kan rabattförslaget lika gärna användas mot andra typer av väggar och lika gärna göras rundat, svängt eller rakt.

Helenas hörna är en rabatt för halvskuggigt läge och fuktighetshållande, väldränerad jord.

Om mästaren

Trädgårdsdesigner Helena Åhlund har flera gånger uppmärksammats för sina utställningsträdgårdar. Men de flesta trädgårdar hon skapar är verkliga, privata paradis och bostadsrättsgårdar. Helena Åhlund är verksam i det egna företaget Trädgårdsmakaren. Hon medverkar också med text och bild i olika tidskrifter, har skrivit boken 'Trädgårdsdesign för små och stora trädgårdar' (Natur & Kultur 2008) och har varit redaktör för 'Hem ljuva Hem trädgård'.

Du kan ladda ner hela designbeskrivningen som pdf, med växtlista och allt, på mastarrabatten.se. Där finns även alternativa växter för nordligare trädgårdar.

Mästarrabatter är skapade för vanliga trädgårdar av mästare inom trädgård. Varje år lanseras en ny Mästarrabatt. Bakom Mästarrabatten står GRO Plantskolor - svenska detaljister och producenter av buskar, träd och perenner inom Gröna näringens riksorganisation - med stöd av International Flower Bulb Centre i Holland.