Mossrosor

Mossrosor med lurviga knoppar var mycket uppskattade under 1800-talet, speciellt i det victorianska England. De påminde kanske lite om engelsmännens inredningsideal med tofsar, plyschmöbler och enorma gardinuppsättningar.

TEXT: Monica Bäckström, BILD: Karina Brozinic

”Mossan” på mossrosorna har uppstått genom en förändring i arvsmassan. Den sitter på både foderblad, blombotten och stjälkar. Om du vidrör mossan kommer dina fingrar att dofta tallbarr och kåda. Själva mossan består av körtelhår (glandler) som har denna doft i sig. Färgen på mossan kan vara brun eller grön. Mängden mossa varierar på de olika rosorna. Den ros som har mest mossa heter ’Mousseux’ du Japon’, och den är nästan helt täckt av ljusgrön lurvig mossa. Dess motsats är ’Baron de Wassenaer’ med bara aningen mossa.

'Communis' i knopp 'Communis' i blom Detaljstudie av körtelhår

Rosa ros med grön "mossa" på knoppar och stjälkar

Det är speciellt knopparna som fångar intresset, eftersom det är där som mossan blir mest framträdande. Därför är många av mossrosorna mycket vackra att ta in i buketter. Den vanligaste mossrosen ’Communis’ (synonymt ’Common Moss’) är rosa med tät mossa, och det finns mossrosor från rent vitt till mörkaste vinrött. Till och med en gul ros finns, ’Golden Moss’ från Spanien 1932. Rosen är inte särskilt vanlig eller utmärkande och troligen den enda gula mossrosen.

'Henri Martin' 'Henry Martin' hela busken 'Nuit de Young'

Två mörkröda mossrosor med mörka knoppar

Den intensivt röda mossrosen ’Henri Martin’, döpt efter den franske 1800-tals historikern, är en av favoriterna bland mossrosor. Rosens skapare Jean Laffay var en mycket berömd fransk rosförädlare i Bellevue-Menudon nära Paris. Rosen kom till åren 1862-63. ’Henri Martin’ kallas också för ’Red Moss’ vilket är lätt att förstå då blommorna har en intensivt röd färg, säkert den rödaste av alla mossrosor. Mot slutet av blomningen får rosen en vacker blåviolett färg. En annan trevlig egenskap är att ’Henri Martin’ gärna växer i skuggan och kan odlas på norrsidan. Till detta har den en ljuvlig rosdoft. Laffay är berömd för sina mörkvioletta rosor och skapade mer än 400 remontantrosor under sin levnad. I sökandet efter vinterhärdiga återblommande rosor drev han upp mer än 200 000 rosplantor.

'Salet', fylld blomma 'Salet' hela busken 'Salet' i knopp

'Salet' är lättodlad och remonterande

’Henri Martin’ ingår i gruppen mossrosor, som hör till de gammaldags rosorna och har uppstått genom mutationer i rosgruppen Centifolia. Liksom en annan mycket bra ros som heter ’Salet’, med rosa stora och tätt fyllda remonterande blommor.

'Blanche Moreau' 'Blanche Moreau' i knopp Vackra taggiga stammar hos 'Blanche Moreau'

Vitt och svagt rosa mot mörkt vinröda toner

Växtsättet hos mossrosor varierar med buskar som har upprätta grenar eller hängande. ’Henri Martin’ är den enda som också växer som klätterros. De flesta blommar rikligt under slutet av juni till juli månad. En del har kraftiga taggar och några remonterar. Ytterligare ett exempel på vacker mossros, som finns att få i plantskolor här i Sverige, är remonterande ’Blanche Moreau’, med vita blommor mot mörkgrön mossa. Det är den som syns på startbilden.

Publicerad: 2020-08-10

Monica Bäckström har i många år suttit i styrelsen för Rosensällskapet i Skåne, samt varit redaktör i föreningens rosentidning Nyponet.