Kungliga brudbuketter

I väntan på det stundande bröllopet mellan kronprinsessan Viktoria och Daniel, publicerar vi en artikel om kungliga brudbuketter genom tiderna.

TEXT & BILD: Monica Bäckström

I slutet av augusti år 2007, hade Ulriksdal en Flower Show. Bland mycket annat ingick en stor utställning i Orangeriet med kungliga brudbuketter. Skickliga florister från Västerås hade återskapat brudbuketter från svenska och europeiska kungahus. Många av de äldre brudbuketterna finns endast avbildade i svart/vitt så där hade floristerna fått gissa sig till vilka färger det skulle vara.

Prinsessan Margarethas ängslika brudbukett Kronprinsessan Mary av Danmarks klassiska offwhite Camilla Parker Bowles färgglada bukett

 

De populäraste blommorna i dessa kungliga buketter var vita phalaenopsisorkidéer, vita rosor och iskonvaljer. En oväntat naturlik brudbukett bars av prinsessan Margaretha. Den var komponerad av ängsblommor som vallmo, blåklint och några sädesslag. Camilla Parker Bowles brudbukett hade blå hortensia, rosa rosor och liljekonvaljer.

Drottning Margrethes pastelldröm Kronprinsessan av Norge, Mette-Marits Drottning Silvias eleganta vita bukett

 

Kronprinsessan Mary av Danmark hade en nästan identisk bukett med drottning Margrethe. En mycket annorlunda bukett bars av kronprinsessan Mette-Marit av Norge. Den skilde sig från de andra genom att vara utformad som ett vattenfall. Det fanns 21 olika buketter och här är bara ett litet axplock i bilder.

I juni i år 2010 äger det omskrivna bröllopet rum mellan kronprinessan Victoria och Daniel. Nu väntar vi bara på att få se vad Victoria har för blommor i sin brudbukett!

Publicerad: 2010-06-15

Monica Bäckström har i många år suttit i styrelsen för Rosensällskapet i Skåne, samt varit redaktör i föreningens rosentidning Nyponet.