Potatisfakta

Visste du det här om potatis? Lite potatisfakta för dig som bara är nyfiken eller hårdvaluta vid nästa frågesport eller sällskapsspel.

TEXT & BILD: Karina Brozinic

Det latinska namnet är Solanum tuberosum. Potatis är släkt med både paprika och aubergin.

Potatis har sitt ursprung i Peru i Sydamerika, där den har odlats sedan år 8000 f.Kr. Till Europa togs potatisen av portugiserna.

Det var inte Jonas Alströmer som tog potatisen till Sverige under 1700-talet. Det finns tidigare dokumentationer på att potatisen redan fanns här. Däremot var Alströmer en av de starkaste krafterna till att göra potatisen populär hos oss.

Kronände kallas den övre delen på potatisen och nederdelen navelände. De flesta ögonen där groddarna växer ut, sitter i kronänden, och tidiga groddar kallas för ålar.

Hela potatisplantan utom själva knölen är giftig. Även en potatis som utsats för solljus kan bli giftig, en grön potatis. Det giftiga ämnet solanin förstörs inte vid kokning, och orsakar vid stora mängder illamående och magont. Ät därför inte potatis med gröna fläckar eller andra delar av plantan.

Stilleben av groende potatis Vackert konstverk!

Olika groddfärg beroende på sort. Denna var riktigt "giftig" och vacker.

Potatis är den mest odlade kulturväxten i världen med över 2 500 olika sorter. I Sverige odlas idag ett hundratal kvalitetssorter och den kommersiella potatisodlingen motsvarar 30 000 fotbollsplaner.

Under oktober månad lagras det in ungefär 400 000 ton potatis i kyllager. Denna potatis ska sedan räcka fram till maj nästa år.

I norra Sverige kallas potatis för päror på grund av likheten med päron. Även i de sydligaste delarna av Sverige (Skåne och västra Blekinge) har de samma namn, och kan i dessa trakter ibland även kallas pantofflor eller knudor. I vissa delar av Värmland säger man jordäpplen.

Potatisakademien bildades 2008 för att värna om potatisen. Varje år delas det Stora Potatispriset ut i samband med akademiens årsmöte på Jonas-dagen den 29 mars.

Potatisens dag infaller den 26 oktober. Då är potatisen skördad och tillgången är god. Passa på att fira denna gyllene knöl med potatisprovning och festmåltid med olika potatisrätter. Fixa skivan själv eller gå på något av alla de event som anordnas. Kolla in Grobars kalender när det börjar närma sig.

Läs mer om potatisodling.