'Gröna sidan upp!'

Kan man trycka in flera generationers odlingserfarenhet på 103 sidor? Nej, det kan man inte. Men Åberg har lyckats med konststycket att både beröra och upplysa på ett underhållande och samtidigt matnyttigt sätt.

Gröna sidan upp!Titel: Gröna sidan upp!

Författare: Kjell Åberg

Förlag: Åbergs Trädgårds Förlag

Utgivning: mars 2010

ISBN: 978-91-633-6468-6

 

Varje uppslag avhandlar en köksväxt. En kort anekdot inleder uppslaget, så jag ömsom skrattar, ömsom får tårar i ögonen. Konkreta odlingsråd kring växten följer, för att sedan avsluta med några beprövade recept. Som timjan på moset finns även tips om skörd eller användningsområde. Samtliga illustrationer är tecknade av Lena Drameus-Åberg.

Åberg avslöjar att detta är en bok han hela livet velat skriva. De korta historierna blir till ett glest pussel, som målar en bild av den stolta odlingstradition som genomsyrat familjen Åberg i generationer. Det lämnar en mersmak. Och jag återkommer till vissa favorithistorier och läser högt ur boken för mina vänner. Speciellt de redan odlingsfrälsta skrattar igenkännande åt vissa beskrivningar vad gäller odlingsstolthet. För en nybörjare är detta en ypperlig bok att använda som uppslagsverk. Enkla instruktioner att följa för att lyckas med våra vanligaste köksväxter.

En bra bok att ge bort till vänner som du vill inspirera till eget odlande. Det är enkelt att odla enligt Åberg:
”Gröna sidan upp! Så lyckas du mer eller mindre bra.”

TEXT & BILD: Karina Brozinic

Publicerad 2010-05-24

Här kan du läsa mer om Åbergs Trädgård eller beställa boken.

Läs gärna Cecila Holms artikel om Kjell Åberg på Vi tre och trädgård. 

Har du läst denna bok? Vad tyckte du om den? Lämna en kommentar här nedan.