Nordiska Trädgårdar 2010

Grobar saxade mellan montrarna och det fullspäckade föreläsningsprogrammet på tre scener. Det genomgående temat för mässan var bröllop, men många utställare hade gjort någon extra twist eller till och med något helt annat.

TEXT & BILD: Karina Brozinic

Blomstersoffa i montern 'Fjäriln vingad' Kitsch i montern 'Fjäriln vingad' bild3

Romantik och kitsch

Leksaksfåglar, fjärilar och trollsländor, starka rosa och lila färger, glitter i prydnadsgräset - kan man ha det i sin trädgård? Ja, säger jag. Monterbyggarna inspirerade till lekfullhet och glädje i trädgården. Speciellt tidig vår när allt är grått, brunt och livlöst. Färg livar upp och ingen färg är väl så provocerande som cerise. Trädgårdsjournalisten Monika Langlet och floristen Gun-Britt Ståhl hade designat entrémontern "Fjäriln Vingad", med anknytning till kronprinsessan Victoria och Haga slott.

Den "lilla svarta" i trädgården

Svarta väggar, svarta arkitektoniska inslag och krukor, ett återkommande färgtema i flera montrar. Ulf Nordfjell tog hem det prestigefyllda priset  "Best in Show" förra året på Chelsea Flower Show. Norfjell vill med sitt designspråk kombinera arkitektur, design, natur och hortikultur. Detta gör han avskalat, funktionellt och exklusivt. Alla hårda material är svarta eller i sin naturliga färg, galvaniserad stål, granit och lärk. Grönt, mycket grönt, är växtbasen som förstärks av det svarta. De formklippta växterna ger en kontrollerad och trygg miljö, men för att lugnet ska infinna sig kontrasterar Nordfjell med vackra vita eller lila blommor och gräs. För den som gärna vill investera lite extra i sin utemiljö, lanseras nu produkter från Nordfjell Collection.

Nordfjell collection Nordfjell collection Pelargon 'Minstrel Boy'
Planteringslådor från Hasselfors Trädgårdslider från Hasselfors Plantagens lekfulla husvagnsmonter
Zetas Spaljerat äppelträd i Zetas monter Mest fotograferade - Tages Andersens minigrisar

 

I motsats till Nordfjells sparsmakande modernism hade Zetas byggt en replika av handelsträdgården. Istället för avskalad design rådde patina och romantik. På framsidan en jättedisk som drog tankarna till historiska växtapotek. Kuriosa mixat med vackra produkter i glas, keramik och rostig stål, samt exklusiva vårlökar. På baksidan en underbart vacker vårrabatt med spaljerade äppelträd och häggmisplar med sprickfärdiga knoppar. Montern kunde även beskådas från insidan med bl a trädgårdsdesignerns skrivbord. Mycket imponerande och snyggt, snyggt, snyggt!

Hela Skåne i en monter?

Skånemontern Skånemontern Skottkärran klär i stickat

 

Allt är möjligt, tänkte nog Tourism in Skåne som lät bygga en monter som skulle visa på Skånes långa trädgårds och odlingstradition med alla vackra parker och visningsträdgårdar. Inne i montern var t o m en scen där Gunnel Carlson bjöd in kända trädgårdsprofiler från Skåne, att berätta om deras projekt, odlingsråd och favoritplantor. Inte en lugn stund även om atmosfären var avslappnad.

Mässa för hela familjen? 

Kinaträdgården av Tjörns Trädgårdar Varm grep i Skånemontern
SM i fågelholk Något gammalt, något blått...

 

Mässan har mer och mer blivit en utflykt för hela familjen. Trängseln är ett hinder för alla barnvagnar, även för rörelsehindrade. Men utbudet är utspritt för alla åldrar. Med koppling till kinaåret hade Tjörns plantskola byggt en monter på temat, med bergslandskap, grotta och vattenfall, och fokus på asiatiskt växtmaterial och orkidéer.

Sågbäcksgymnasiet i Huddinge hade överträffat sig själva och byggt både på höjden och ”snedden”, med sitt 8 meter höga stolphus och friggeboden "synvillan" där inte en vinkel var rät. Temat var ”Alice i underlandet”. Gott om lek för den som hade spring i benen. Även i år hade de arrangerat "SM i fågelholk" för besökarna att rösta på sin favorit.

Balkongutställningen hade i år temat ”något gammalt, något nytt, något lånat och något blått”. De flesta installationerna var sockersöta prinsessdrömmar. Det gick hem även hos de lite äldre sessorna som älskar chabby-chic, den regerande trädgårdstrenden sedan några år tillbaka. Men det är tydligt att odlingstrenden, odla sin egen mat, kommer starkt. Den kultiverar Grobar gärna vidare på.