Årets pelargon 2010

Prickig, fläckig, strimmig eller randig, till och med enstaka helt genomfärgade blad, ingen blomma är den andra lik. På Nordiska Trädgårdsmässan i Älvsjö avtäcktes årets pelargon, Äggskalspelargon, av Bo Rappne.

TEXT & BILD: Karina Brozinic

Sorten 'Avenida' på bilden är en Äggskalspelargon. Dessa tillhör gruppen zonalpelargoner och kan även finnas bland de lite kortare dvärg- och miniatyrpelargonerna. Enkelblommande är de vanligaste, men du kan även finna dubbelblommande sorter.

Citat av Bo RappneMycket lättodlade växter. De är solälskare och står gärna i ett söderfönster, men även soliga och varma platser utomhus under sommarhalvåret. Jag låter alla mina pelargoner vara på "semester" utomhus på sommaren. Ljusa inglasade balkonger och uterum är perfekta för pelargoner då de klarar av värmen bra i dessa utrymmen.

Vattna igenom pelargonen ordentligt. Häll bort eventuellt överskottsvatten ca en halvtimme efteråt. De tycker inte om att stå i vatten. Låt jorden torka upp mellan vattningstillfällena. Näring i vattnet under hela växtperioden ger frodigt bladverk och ymnigt med blommor. Plocka överblommade skräpiga blomställningar efterhand. Som med de flesta pelargoner kan du enkelt ta skott och föröka till kommande år eller till vänner och bekanta.

Årets pelargon utses av Mäster Grön och administreras av Blomsterfrämjandet. Med detta vill de uppmärksamma vilken tacksam och vacker växt pelargonen är, samt vilket stort utbud det finns av pelargoner att välja bland.

Publicerad: 2010-04-20