Nyheter på Skånsk trädgård 2010

Flera spännande nya trädgårdsprodukter och företag visades upp på Skånsk Trädgård och Trädgårdsliv 2010. Grobar plockar russinen i kakan åt er.

TEXT: Karina Brozinic, BILD: Karina Brozinic eller från resp. företag

 

bild1 bild2 bild3

BILD: Garden Attitude

Varför ska något praktiskt inte få vara snyggt? Ett sprillans nytt svenskt företag, Garden Attitude, mötte sin publik med sin efterlängtade produkt – snygga skärmväggar och spaljéer. Flera olika motiv visades upp i olika storlekar. Min favorit blev spaljén ’Sprucken’. Modulen utan ramar kan sättas ihop som ett pussel som man behagar, och blir ett organiskt mönstrat konstverk i rabatten eller mot väggen.

 

bild1 bild2 bild3

BILD: Grönsaksmattan

Nu har ’Grönsaksmattan’, från företaget med samma namn, blivit tillgänglig för privatpersoner. Det är nästa steg i utvecklingen av frötapeten. Du rullar enkelt ut din grönsaksmatta på den förberedda jorden och vattnar. Det fina med mattan är att den har ett övre lager plastfilm. Och varför är detta bättre? Jo, den bevarar fukt, vilket gör att bevattningsbehovet blir lägre. Fröet får det varmare och gror snabbare. Plantan skyddas bättre mot skadeinsekter och svampsjukdomar. Mattan är gjord av papp vilket bryts ned på plats under säsongen, och plastfilmen bryts ned av UV-ljus. En annan fördel blir mindre ogräsrens då rotogräs får det svårt tränga igenom pappen. Jag blev såld och ska testa grönsaksmattan i Grobars testträdgård under säsongen.

 

bild1 bild2 bild3

FÖRSTA BILDEN: Clearshower

En lyxig utomhusdusch till sommaren kanske? På Hem&Villa hittade jag ett nytt munstycke till duschar – Clearshower. Silen blandar in luft i vattnet så känslan blir ett behagligt sommarregn. Den stora blommodellen var inga problem montera i trädgården, bara man tog ner den till vintern.

Den näpna getingfällan i glas kommer från Bossons.

Hasselfors Garden presenterade sin nyhet ’Trädgårdslider’. Det är en kombination av växthus och förvaringsbod. Det fiffiga är att du själv väljer hur stora modulerna ska vara, om den inglasade delen ska vara större eller mindre. Du kan även kombinera in en pergoladel. Modulerna kommer omonterade och omålade, så man själv kan välja nyans efter huset. Det finns även att beställa måttad inredning som hyllor och planteringslådor.

 

bild1 bild2 

BILD: Sneeboer

”Good garden tools are like best friends – not easy to find, but if you have them they will last a lifetime.”
Ja, så marknadsför företaget NL Tradenu de holländska kvalitetsverktygen från Sneeboer i Sverige. Handgjorda trädgårdsredskap som kan måttbeställas efter användarens kroppslängd och styrka. De är gjorda i handsmitt rostfritt stål med ekologiskt (SFC-godkänt) virke i körsbär och ask. Jag hittar flera praktiska verktyg som jag aldrig tidigare sett på den svenska marknaden, och de finns för vänsterhänta. Du kan handla direkt från deras webbshop.