Skånsk trädgård med Trädgårdsliv

Två trädgårdsmässor går ihop och gifter sig. Dubbelt så mycket trädgård på dubbla ytan. Det behövdes inte stor övertalning för att gå och få sig en dos grönt i vintern som aldrig ger med sig.

TEXT: Karina Brozinic, BILD: Karina Brozinic & Katarina Kihlberg

bild1 bild2 bild3

 

Blomsterprinsessan stod brud hos Jenny StrandhsAtt temat för mässan var bröllop kom inte som en överraskning. Nästan alla events i år kommer ha bröllopstema. Men inte besökarna emot, som fick frossa i blommor och romantik. Jenny Strandhs hade dukat upp ett inbjudande festbord, med en fantastisk brudkrona hängande över bordet. Blomsterprinsessan var bjuden och stod där i sin sagolika brudklänning. Att rösta på finaste brudbuketten var så populärt att jag knappt kom åt att fotografera.

Peter Englander lanserade sin nya bok ”Livet i solen – skapa din egen Medelhavsträdgård”. Montern hade inslag av de element som beskrivs i boken. Jag satte mig en stund under pergolan och tror nog att jag kände lite solstrålar genom bladverk. Lite senare var det en riktig vigsel i montern. 

bild1 bild2

 

Ett roligt inslag var att Natur-barn tillsammans med Ludvigsdal gjort ett utrymme i sin monter dit barn kunde komma och trädgårdspyssla. Och Flyinge Plantshop drog till sig nyfikna barn till sin damminstallation med guldfiskar.

bild1 bild2 bild3

 

Jag konstaterade nöjt att det fanns flera möjligheter till trädgårdsrådgivning, bl a i Zistos monter. Ett inbjudande kontor med öppet fönster mot en inspirerande tematrädgård. Skogens vilda gröna ställdes mot trädgårdens kultiverade exoter, som trollhassel, julros, svartbambu och älghornsbräken. De mjuka mosskuddarna mötte dammens rektangulära form. 

bild1 bild2

 

Det är sista gången mässan hålls på Malmömässan, som rivs i skrivande stund. Nästa år blir i Burlöv. Något nytt föds. Och får jag önska vill jag se liiite fler installationer, gärna dekor mellan montrarna, och mer danskar.

Läs mer om nyheterna från mässan och om bokreleaser.