Lost Gardens of Heligan

'The Mud Maid' ligger och slumrar precis som Heligans förlorade trädgårdar slumrade i nästan hundra år innan de restaurerades. Trots regn med upphåll, var upplevelsen överväldigande. Heligans trädgård omfamnar med skönhet, historia och mystik.

TEXT & BILD: Karina Brozinic

Djungelravinen i HeliganThe Lost Gardens of Heligan är den största restaurerade träd-gården i Europa, och har nu blivit en av de snabbast växande sevärdheterna i Cornwall, England. Det jättestora familje-godset härstammar från 1604. Tre av familjens framstående botanister Henry Hawkins Tremayne, John Tremayne och John Claude Tremayne, byggde upp trädgården runt huset på 1800-talet. De samlade in en mycket stor mängd exotiska växter från hela världen. Under första världskriget dog de flesta manliga arbetarna på gården. I och med det började trädgårdarna förfalla.

1990 ärvdes gården av John Willis, som hyrde ut gården till Tim Smit och John Nelson. Under en snårskog av björnbär och krypande murgröna började restaureringsteamet det hårda arbetet att leta fram de glömda trädgårdarna.

Köksträdgården

Trädgårdarna har nu renoverats i en viktoriansk tradition med särskild tonvikt på den muromgärdade köksträdgård, som nu har blivit den enda fungerande 1800-tals trädgård i Storbritannien, som producerar persikor, vin, meloner och även ananas. Allt sker ekologiskt, och med metoder som användes av forna generationers trädgårdsmästare. Som exempel kan nämnas att de enbart använder regnvatten till bevattning. Här finns en underbar samling arbetsbyggnader och verktyg.

 

bild1 bild2 bild3

 

Köksträdgården kompletteras av fruktodlingar, slåtterängar och betesmarker med djurhållning, vilket gör Heligan till ett "levande museum" av artonhundratalet trädgårdsskötsel.

 

bild1 bild2

 

De nordliga trädgårdarna

The Pleasure Grounds beläget i den nordliga delen, kan bäst beskrivas som en serie av trädgårdar med var sin särskiljningsförmåga; den italienska trädgården, Nya Zeeland, kristallgrottan, önskebrunnen, lusthusträdgården, Flora's Green. Här hittar man otroliga rhododendron, kamelior, magnolior, ormbunkar och en hel del sällsynta växter.

 

bild1 bild2 bild3

Mystik för stora och små - 'The giants head', kristallgrottan och källan

The Lost Valley

Efter en tur i de nordligare trädgårdarna öppnar landskapet upp sig för betesmarkerna och ängarna och några hundra meter senare befinner man sig i ”Den förlorade dalen”. Den är nyligen öppnats för allmänheten. Restaureringsarbetet pågår fortfarande i denna del. Heligan är så mycket mer än bara en trädgård. Här får den naturintresserade sitt lystmäte genom upptäcktsfärder genom skogsdungar, strandängar, dammar och sjöar. Den vilda dalen är rik på inhemsk flora och fauna. Horsemoor Hide är en liten utställningslokal om de vilda djur som lever på Heligans marker. På plasmaskärmar kan man bl a titta in i uggleholkar som har dold kamera. Hur coolt som helst.

bild1 bild2

Fruktängar, betesmarker, slåtterlandskap och rikt djurliv.

Heligans djungelravinDjungeln

Jag vet inte vad som var bäst, den köksträdgården eller djungelravinen. Det är den största samlingen trädormbunkar i Europa, som får sällskap av bambusnår, palmer och otaliga exotiska träd. De viktorianska plantjägarna hade fritt spelrum i denna djupa två tunnland stora ravin. Bergets sluttning och lummigheten skapar ett mikroklimat som är minst fem grader varmare än resterande trädgårdar bort. Det är ett äventyr att gå genom två tunnland frodig grönska längs slingrande gångar uppför eller nerför ravinen, runt dammar och över rangliga broar. Tyvärr är inte denna del av trädgården något för rörelsehindrade.

Läs mer om Heligan på deras hemsida.

Kika in på det vilda djurlivet i Heligan www.heliganwild.com 

Vill du besöka trädgårdar i Cornwall 

Publicerad: 2010-02-20