Snittulpaner - så lyckas du

Högsäsongen för tulpaner som snittblomma är från nyår och fram till slutet av april. Då går det åt mängder av tulpaner – upp till en miljon om dagen! Nog är det så att de tinar våra frusna trädgårdsstjälar med sommarfägring i både blad och blommor.

TEXT: Katarina Kihlberg, BILD: Karina Brozinic

Hur får vi då ut mesta möjliga glädje av tulpanerna?

Välj rätt redan i butiken

Tulpaner ska förvaras i kyl hela vägen fram till försäljning. Ju kortare sträcka tulpanerna har transporterats desto mindre är risken att den viktiga köldkedjan har brutits. Välj därför gärna tulpaner framdrivna i Sverige. Se också efter så att blommorna tydligt visar färg och att bladen är gröna och ser välmående ut. Skydda tulpanerna från minusgrader på väg hem från butiken.

'Carneval de Nice'

Skötselråd och hållbarhet

  • Låt plasten runt tulpanerna sitta kvar när du kommer hem. Snitta med vass kniv av mellan 2 och 3 cm av stjälken. Klipp inte stjälkarna med sax eller sekatör då det riskerar att trycka ihop de tunna rör i stjälken, som  transporteras vatten.
  • Ställ buketten, fortfarande i emballage, i en vas med kallt vatten. Syftet är att de nysnittade tulpanerna ska suga upp ordentligt med vatten i stjälkarna så att de blir spända och stabila innan emballaget tas bort. Om den ultimata tiden att dra i vatten tvistar de lärde. Om gästerna är på ingång och bordet måste dekoreras snarats så kan en halvtimme räcka för att i alla fall förlänga tulpanens hållbarhet, men odlarnas rekommendation är ända upp till två timmar.
  • För längsta hållbarhet ska tulpanerna stå svalt och dragfritt. Om man har en veranda eller annan sval plast kan vasen ställas där på natten för att sedan flyttas in i rumsvärmen igen på dagen. Ställ inte tulpanerna i gassande solsken och håll dem gärna en bit ifrån dignande fruktfat. Fruktens mognadsämnen kan göra att tulpanerna vissnar snabbare.
  • Var slutligen noga med att byta vatten varje dag och snåla inte – tulpanerna är törstiga.

 

'Monsella'

Tulpaner fortsätter växa

Dags att arrangera tulpanerna fint i vasen. Om du kombinerar med andra snittblommor eller grönt så tänk på att tulpanerna fortsätter att växa i vasen. De kan därför gärna placeras något lägre än det övriga i utgångsläget så det finns utrymme att dra iväg lite på längden. Om stjälkarna ändå blir för långa går det utmärkt att snitta om dem med den vassa kniven. Tulpanerna mår bara bra av att snittas om då och då för att öppna upp ordentligt för vattentransporten.

Ett alternativ är förstås att låta tulpanerna arrangera sig själv – en stor bukett med tulpaner i olika färger som kastar sig likt fontänvatten ur vasen är en sann vårkick!

Publicerad: 2011-01-13

'Belica' 

Tips:

Tulpanguiden hittar du Blomsterfrämjandets filmer om hur du lyckas med dina snittblommor, arrangerar en fina buketter, samt läsning om inspirerande trender.

Sajten Tulpanfavoriter (Euroflorist) har läckra arrangemangstips att göra själv och en lång artikel om tulpanens historik.

Sörby handelsträdgårds sida kan du botanisera i massor av tulpansorter från A-Ö, samt få inblick i processen kring den kommersiella odlingen av tulpaner.

Besök Tulpanens hus i Åkeshov, Bromma, med årliga utställningar av tulpaner.