Många minns säkert de första rapporterna om mördarsnigeln och tänkte kanske att det var ännu en upphaussad nyhet. Men med facit i hand så har den spanska skogsnigeln, Arion lusitanicus, som den egentligen heter, blivit ett mycket påtagligt och stort problem för många trädgårdsägare. Här reder vi ut begreppen kring en icke älskad varelse och ger råd om hur den bäst bekämpas.

TEXT: Katarina Kihlberg, BILD: Karina Brozinic

Var kommer den ifrån?

Den spanska skogsnigeln hör hemma i Spanien och Portugal. 1970 inledde den sin karriär i Väst- och Mellaneuropa. Det är via handel och byte med växter, där ägg och snigelbebisar följer med i jord och rotsystem, som den huvudsakliga spridningen har skett, både mellan och inom länder. Den första snigeln uppmärksammades i Sverige 1975 och har sedan dess skaffat sig en gigantisk släkt runtom i landet. Örnsköldsvik är hittills den nordligaste platsen där man har hittat övervintrade sniglar.

Är de lätta att känna igen?

En fullvuxen spansk skogssnigel är mellan 8 och 13 cm lång. Den typiska färgen är rödbrun men kan variera från brun till orange, röd och ibland nästan svart. Detta innebär att mördarsnigeln kan förväxlas med den svarta skogssnigeln, trädgårdssnigeln och även andra sniglar som gör nytta i vår natur. Trots detta bör mördarsnigeln bekämpas. Att en del "goda" sniglar råkar stryka med utgör inget problem och mördarsnigeln är i sig ett hot mot andra sniglar. Riksförbundet Svensk Trädgård har på sin hemsida en bestämningsnyckel för våra vanligaste sniglar. Naturhistoriska Museet i Göteborg kan hjälpa dig artbestämma om du är osäker.

SnigeläggHur blir det så många?

Den spanska skogssnigelns fortplantning är ämne för vilken skräckfilm som helst. Sniglarna är hermafroditer, det vill säga både hanar och honor. Inte nog med det – de kan även föröka sig själva. Dock sker det mesta av fortplantningen genom parning mellan två sniglar. En snigel kan lägga upp till fyrahundra ägg. Från äggläggning till en könsmogen snigel är det bara åtta veckor. En liten tröst är att många sniglar dör redan i äggstadiet, andra som ungar. Under riktigt torra perioder är det just ägg och ungar som stryker med. De vuxna sniglarna kryper ner i marken och söker skydd och gör därmed inte så mycket skada under torkperioden, men de dör sällan. De går ner i aktivitet för att spara energi och klara sig på så lite föda som möjligt. Så snart det regnar eller trädgården vattnas blir de dock pigga, hungriga och fortplantningsdugliga igen. Den spanska skogsnigeln lever i ett år. De som är vuxna i slutet av sommaren dör under hösten. De unga sniglarna övervintrar nere i jorden, på ca 1–2 dm djup. Riktigt kalla vintrar med ordentlig tjäle i jorden tar död på en del sniglar. Ägg övervintrar tack och lov inte.

Vad äter den?

Det krassa svaret på frågan om vad den spanska skogssnigeln lever av är - våra trädgårdar! Och den har uppfostrats till att inte vara kräsen, i princip alla grödor och prydnadsväxter står på menyn. Det går att se en viss förkärlek för växter med stark lukt, som kryddor, tagetes och lök. Dock är snigelns aptit och framfart så stor att det inte är värt besväret att försöka hitta plantor som sniglarna inte äter. Att de äter så mycket beror på en oerhörd aptit i kombination med det enorma antalet sniglar. Man kan tro att det bara är där av de har fått sitt öknamn men mördarsniglar har ytterligare en icke tilltalande egenskap – de äter med god aptit upp varandra. Gamla, skadade sniglar utsöndrar troligtvis en lukt som lockar de yngre att krypa fram och kalasa på dem och döda sniglar blir snart också en måltid.

Vilka är deras naturliga fiender?

Det finns inte så stor tröst här heller. Mördarsnigeln är beväpnad med ett äckligt, segt slem, inte giftigt, bara synnerligen oaptitligt. Våra klassiska snigelätare, som igelkott och grävling, ratar mördarsnigeln, och det gör även de flesta fåglar. Nya rön berättar dock om trastar som undviker den slemmiga huden på sniglarna genom att sprätta upp dem med näbben och dra ut innandömet. Myskankor är annars de djur som brukar omnämnas som mördarsnigelätare. De skulle kunna fungera som bekämpare i trädgårdar på landsbygden, med brasklappen att ankorna under sin framfart i rabatterna kan göra stor skada de med. Grisar och höns kan tänka sig att ta småsniglar men inte i någon större omfattning..

Hur ska de bekämpas?

Intresset för hur vi ska bli av med våra mördarsniglar är så stort att det säkert hade gått att starta studiecirklar i ämnet. Alla har vi våra råd och rön. Att spreja kaffe på plantorna fungerar, ända tills det börjar regna, ölfällor fungerar, men det tar mycket tid att både gillra och vittja. Att salta sniglarna är inte att rekommendera då växterna tar skada och sniglarna plågas. Här slår vi ett slag för tre effektiva sätt att hålla nere snigelbeståndet:

  • Att plocka dem och halshugga dem med sax eller sekatör. Vill man vara så snigelhuman som möjligt är det bästa att snitta cirka 5 mm från huvudändan. Gräv sedan ner de döda sniglarna så att de inte ligger och lockar till sig ännu fler hungriga artfränder. 
  • Att avliva dem i kokhett vatten och sedan gräva ner dem. Snabbt och barmhärtigt.
  • Att lägga dem i en plastpåse eller burk och stoppa dem i frysen och sedan gräva ner dem.


Annons:
......................................................................................................

Snigelbaren Gröna MatHilda

......................................................................................................

Det finns bara ett godkänt snigelgift i Sverige. Olika märken saluför det men innehållet är detsamma: järnfosfat och en lukttillsats som fungerar som lockmedel. Mördarsniglar har ett oerhört väl utvecklat luktsinne. Sniglarna äter av giftkornen, tappar aptiten och svälter sedan ihjäl. Detta gift är inte farligt för andra djur eller för växter. Köp aldrig snigelgifter utomlands då risken är stor dels att produkten är förbjuden i Sverige. Den kan även ställa till stor skada i vår natur. Nackdelen med det svenska snigelgiftet är att det är dyrt, odrygt och upplöses när det regnar. Om det ändå används är det bäst på begränsade ytor och i kombination med halshuggning eller kokning. Försök också sprida ut giftkornen på en så skyddad plats som möjligt.

Ett utmärkt sätt för alla trädgårdsägare att hålla nere beståndet är att kombinera bekämpning med förebyggande åtgärder. Landets expertis på mördarsniglar finns på Göteborgs naturhistoriska museum och de ger följande goda råd för att skydda din trädgård så långt det är möjligt mot ytterligare spridning av mördarsnigeln:

  • Var noga när du köper eller får växter. Spola av rotsystemet så att ägg och snigelungar inte följer med ner i din jord.
  • Ta inte emot växter från en trädgård eller ett område där du vet att det finns mycket sniglar. Likaså om du har snigelinvasion i din egen trädgård så skänk inte bort växter därifrån.
  • Döda alltid sniglar som du har plockat – släpp aldrig ut på en annan plats.
  • Rensa i trädgården med jämna mellanrum. Allting som ligger och skräpar är mysiga tillhåll för sniglarna. Ta bort svampar och fallfrukt.
  • Har du stora problem med sniglar bör du tyvärr undvika öppna komposter, speciellt avfallshögar som byggs upp lite varstans i trädgården. Marktäckning med barkmull erbjuder också en fuktig och lockande miljö för sniglarna.
  • Vattna på morgonen. Bevattning på kvällen gynnar de nattaktiva sniglarna. Vattna också riktat mot plantorna så att inte stora jordytor blir fuktiga och därmed snigelvänliga.

 

Publicerad: 2010-02-18

 

Tips:

Fritidsodlarnas Riksförbunds (FOR) hemsida finns att läsa mer om bekämpningstips. Där kan du även se vilka råd som inte gäller och varför.