Förgroning av frö

Vid sådd av frön som gror långsamt kan man förkorta groningstiden genom att förgro, också kallat stöpning. Kan vara nödvändigt där växtsäsongen är kort, eller bara för att få en tidigare skörd.

TEXT: Karina Brozinic

Att förgro är enkelt

  • Fröna läggs i en vid skål och täcks med ljummet (rumsvarmt) vatten.
  • Efter ett par timmar slås det vatten bort som inte sugits upp av fröna.
  • Lägg en glasskiva eller plastfolie över skålen, så inte kvarvarande fukt avdunstar. Ställ på en plats som håller ca 10-12 grader.
  • För att fröna inte ska bli för varma eller bli torra, rör du om med träpinne eller sked 2-3 ggr per dygn.
  • När fröna får en grodd kan du plantera dem i den förberedda växtbädden. Jorden måste vara väl genomfuktad innan.

De lite fuktiga groddarna kan vara besvärliga att så ut. För att de inte ska klibba i varandra kan du blanda dem med lite torr sand.

Ska det gå ännu enklare?

Lägg fröna i 20-25 gradigt vatten under 1-2 dygn. Du behöver inte fortsätta värma eller röra. Vattnet slås sedan bort och fröna sås ut. Denna stöpning gör att fröna gror fortare, jämnare och du slipper vakta.

Fördelen med förgroning är att du kan så tunnare, det går åt mindre mängd frö och gallringen blir mindre.

Annons - se filmen hur ett groddtråg funkar!
.......................................................................................................

Groddtråg från Nelson

.......................................................................................................