Felsökning vid sådd och förskolning inomhus

Grobar har listat några vanliga problem och åtgärder vid sådd och förskolning inomhus.

TEXT: Karina Brozinic

Försämrad tillväxt och gula eller förkrympta blad kan vara näringsbrist. Då är det dags för omskolning eller tillförsel av gödning.

Rangliga plantor som ränner iväg på höjden kan man få om de står för varmt, för tätt eller för mörkt. Flytta plantorna till svalare plats, skola om så de får mer utrymme eller använd extra belysning.

Slokande plantor har oftast fått för mycket eller för lite vatten. Anpassa vattningen efter jordens fuktighet. Det är lika vanligt att man vattna ihjäl småplantor som att man låter dem torka ut.

Ibland drabbas plantorna av svampsjukdomar som angriper rothalsen och plantorna lägger sig ner och dör. Det beror oftast på jorden. För att undvika detta bör man använda färsk jord. Har man egen kompostjord kan man sterilisera den i ugn, minst 100 grader i 20 minuter.

En del perenna fröer gror oregelbundet. Har de inte grott inom den förutsatta tiden kan du testa att sätta in dem i kylskåpet ca 4 veckor, för att ge dem en ny kylperiod. Därefter placeras den utomhus i skuggläge.

Annons - se filmen hur en pluggbox funkar!
.......................................................................................................

Pluggbox från Nelson

.......................................................................................................