Omskolning av småplantor

De unga skotten behöver snabbt utrymme och ökad näringstillförsel för att fortsätta utvecklas. Om de står för tätt och för länge i näringsfattig såjord stannar tillväxten upp. Därför ska du omskola plantorna.

Text: Karina Brozinic

De flesta arter utvecklar först två hjärtblad, sedan kommer de ”riktiga” bladen. När det första ”riktiga” bladparet kommit kan omskolning ske om plantorna är tillräckligt stabila och hanterbara. Arter med tunna, veka stjälkar bör växa till sig ytterligare före omskolning.

Vad behöver du?

Vanligtvis skolar man om i småkrukor där plantan kan växa tills den är färdig för utplantering. Plastkrukor för utplanteringsväxter fungerar utmärkt. Krukorna ska ha hål i botten.
Använd plantjord som är lite näringsberikad. Blanda gärna i perlit eller vermikulit för ökad syresättning. Jordytan kan täckas med ett tunt lager vermikulit, som är ljusreflekterande, vilket främjar tillväxten.
Ett omskolningsjärn eller en liten kaffesked är bra hjälpmedel, när du ska gräva upp småplantor.

Så gör du:

  • Vid omskolningen planteras småplantorna något djupare i jorden. Var rädd om rötterna. Det går bra att hålla lite löst i bladparet när du planterar. För riktigt små plantor kan du göra ett hål i jorden genom att vicka runt en penna först. Stick ner plantan och tryck till jorden lätt omkring. Jorden ska komma i kontakt med rötterna, men inte packas eller skada plantan.
  • De omskolade plantorna placeras något svalare till en början och så ljust som möjligt, gärna med tillskottsbelysning.
  • Vatten tillförs underifrån. Har man många krukor underlättas vattningen om de placeras på brickor, gärna med underbevattningsmattor.
  • I början står plantorna stilla och vänjer sig, men efter ca två veckor kan man börja tillföra svag, flytande gödning.
  • Ettåriga uteväxter utplanteras på växtplatsen efter avhärdning under maj-juni.

 

Annons - se filmen hur en rootrainer funkar!
.......................................................................................................

Roottrainer från Nelson

.......................................................................................................