'Trädgårdsvisioner'

Hannu Sarenström skildrar sin trädgårdshistoria som bara han kan, med gyllene stunder och glömda misslyckanden. Hans entusiasm smittar och vi kan känna igen oss i hur vi alla i början trevar med våra trädgårdsvisioner.

TrädgårdsvisionerTitel: Trädgårdsvisioner;
Gyllene stunder och glömda misslyckanden

Författare: Hannu Sarenström

Förlag: Prisma

Utgivning: april 2009

ISBN: 978-91-518-5071-9

 

Vi får i boken följa 20 års erfarenheter från en ”självgrävd trädgårdsmänniska”, till att bli en uppskattad trädgårdsutställare, författare och trädgårds-personlighet. Fotona är tagna av författaren själv, och jag kan inte låta bli att tänka att denne man i sanning är en mångkonstnär.

Det handlar om växterna, om mellanrumsformerna i trädgården, som gångar och terrasser, om blickfång, och framför allt lusten till trädgård. Hannu påpekar vikten av att förena trädgården med naturen. Han har en stor tomt och kan ta ut svängarna, men hans planteringar, resonemang och system är enkla att överföra även till små trädgårdar. Det är befriande att läsa om hur han i den egna trädgården testar gränser. Men även hur han ödmjukt funnit en respekt för kunskapen om hållbarhet och beprövad kunskap, när han gör trädgårdar åt andra eller utställningar. När han skriver om växtharmonier, att växterna skall prata med varandra och att ”sitta still och lyssna till det vackra”
–  kan jag bara tillägga ”Amen!”.

TEXT & BILD: Karina Brozinic

Publicerad: 2010-02-10

Andra trädgårdsböcker av Hannu Sarenström:
Rimfrost och trädgårdsdrömmar, 1997, 2003 pocket
Vårkänning, 2000
Trädgårdsmagi, 2003, 2006 pocket

Läs mer om Hannu Sarenström:
www.hannusarenstrom.com/

Har du läst denna bok? Vad tyckte du om den? Lämna en kommentar här nedan.