Perenna prydnadsgräs

Fråga en trädgårdsägare vilka egenskaper de värdesätter hos växter och svaret blir att de ska vara lättskötta, vackra hela sommaren och tilltalande även på vintern. Prydnadsgräsen med sin fantastiska sortrikedom och sina förtjusande blomspiror som skiftar i färg och form under året lever med bravur upp till kraven. Som bonus bjuder gräsen på en konsert med svepande vippor och prasslande strån.

TEXT: Katarina Kihlberg, BILD: Karina Brozinic

Prydnadsgräs gjorde sin entré i svenska trädgårdar tillsammans med trenden att använda mycket stenläggning och grus. De arbetskrävande blomsterrabatterna och gräsmattan skulle ersättas med mer lättskötta växter och material. Glädjande nog har prydnadsgräset ändrat sin ställning och ses nu både som solitärväxt och som ett spännande och kontrastrikt inslag i perennrabatten. På intåg är också hela gräsrabatter både i privat och offentligt miljö.

bild1 bild2 bild3

Carex oshimensis, C. pendula och C. elata

Tänk efter före

Det finns mängder av prydnadsgräs att välja mellan – för sol, halvskugga och skugga och för alla jordmåner. Välj sort efter de förhållanden du har i trädgården så får du en välmående, vacker och lättskött växt. Vidare finns allt från låga, täta prydnadsgräs till riktigt höga som svajar graciöst mer än två meter över marken. En del har praktfulla vippor medan andra har sitt största värde i att vara vintergröna eller marktäckande. Tänk därför efter före besöket i plantskolan med hjälp av ett par relevanta frågor:

Vilken funktion ska prydnadsgräset ha i min trädgård?
Ska det vara en solitär vid entrén, en marktäckare, utfyllnad eller spännande kontrast i perennrabatten, eller ett helt nytt tema med massor av olika sorters gräs? Glöm inte att det finns gräs som gör sig utmärkt i kruka samplanterat med sommarblommor eller kryddor.

Vilka är förhållandena på platsen där gräset ska stå?
Är det sol, skugga, fuktigt, torrt? Finns det plats för växter att breda ut sig eller ska de ta plats på höjden? Svaren på frågorna leder fram till vilka egenskaper ditt gräs ska ha. Sedan är det bara att fråga i plantskolan efter lämpliga sorter.

bild1 bild2

Olika sorter Miscanthus sinensis

Plantering och skötsel

Passa alltid på att jordförbättra när du planterar. Gräv en stor planteringsgrop, ca 20 cm djupare och bredare än plastkrukan som gräset köpts i. Luckra upp jorden i botten på gropen och lägg på ett lager kompostjord, gödslad barkmylla eller planteringsjord av god kvalitet. Prydnadsgräs planteras på samma djup som de har i krukan, kommer det för långt ner är risken stor att det ruttnar.

Luzula niveaRötterna ska vara fuktiga innan de kommer ner i jorden. Sätt plantorna, med plastkrukan kvar, i en hink med vatten före planteringen och låt den stå där tills det slutar bubbla. Plocka därefter upp plantan ur plastkrukan och ner i jorden. Är rötterna så långa att de måste vikas för att få plats i gropen är det bra att beskära dem lite med en sekatör. Fyll nu gropen till hälften med jord och ta sedan en vattningspaus genom att fylla gropen med vatten. Låt vattnet rinna ner i marken och vattna igen några gånger. På så vis vet du att det finns vatten längre ner i marken. Fyll slutligen på med resten av jorden och vattna en slutlig gång. Det är rotblöta som gäller vid nyplantering, vilket innebär att marken ska vara helt mättad på vatten. Vattna regelbundet den första tiden efter plantering.

En vanlig fråga är hur tätt plantor ska sättas. Det finns ingen tydlig regel eftersom det finns så många faktorer som spelar in vid varje tillfälle. Vill du ha en tät rabatt snabbt? Hur mycket får det kosta? Plantskolorna använder en fingervisning som lyder att ett gräs som är 30–40 cm högt planteras med 30–40 cm från centrum till centrum på plantorna, och en höjd på 100–120 cm med motsvarande avstånd.

Beskärningsprincipen för prydnadsgräs är enkel – låt dem stå kvar som vinterprydnad. Växten får behålla näring och ett bra skydd mot kyla av de nedvissnande bladen. På våren klipps det vissna ner till några cm över marken. Många gräs är sena i vårstarten så misströsta inte om nytillväxten dröjer. På vintergröna gräs klipps bara det som är fult och visset bort.

Slutligen kan ett gräs som planterats sent på säsongen behöva hjälpa att hålla värmen över vintern. Välj material som inte blir blött och fuktigt, några decimeter granris blir ett utmärkt vintertäcke.

bild1 bild2

Festuca glauca, blåsvingel och F. gautieri, björnsvingel

Hakonechloa macraGoda gräsgrannar

I perennrabatten står prydnads-gräsen fint tillsammans med exempelvis lavendel, rudbeckia, malört, fetknopp, lammöron, röllika, rosenflockel och martorn. Använd de höga gräsen som spännande kontrast bland de blommande grannarna och de lägre som fina utfyllnadsväxter eller marktäckare.

Publicerad: 2010-02-13