• Tidig storblommig klematis 'CHRYSTAL FONTAIN'
    Foto: Karina Brozinic Tidig storblommig klematis 'CHRYSTAL FONTAIN'
  • Tidig storblommig klematis 'Doctor Ruppel'
    Foto: Karina Brozinic Tidig storblommig klematis 'Doctor Ruppel'
  • Tidig storblommig klematis 'Blue Light'
    Foto: Karina Brozinic Tidig storblommig klematis 'Blue Light'
  • Tidig storblommig klematis 'VIENETTA'
    Foto: Karina Brozinic Tidig storblommig klematis 'VIENETTA'
  • Tidig storblommig klematis 'Westerplatte'
    Foto: Karina Brozinic Tidig storblommig klematis 'Westerplatte'
  • Tidig storblommig klematis 'REBECCA'
    Foto: Karina Brozinic Tidig storblommig klematis 'REBECCA'
  • Tidig storblommig klematis 'Piilu'
    Foto: Karina Brozinic Tidig storblommig klematis 'Piilu'
  • Tidig storblommig klematis 'JOSEPHINE'
    Foto: Karina Brozinic Tidig storblommig klematis 'JOSEPHINE'

Tidig storblommig klematis

Clematis Tidiga Storblommiga-Gruppen

Kategori: Klätterväxter
Höjd 2 m - 3 m
Blomfärg: Röd, Rosa, Vit, Blå, Lila, Flerfärgad
Växtzon: 4
Blomning: maj - jun
Ljusförhållande: Sol - halvskugga
Bladfärg Grön
Markförhållande: Friskt -fuktigt

Beskrivning
Gruppen har tidigare delats in i andra grupper som Fortunei-Gruppen, Jackmanii-Gruppen, Lanuginosa-Gruppen och Patens-Gruppen. Vilket förklarar varför den innehåller det största utbudet av kultivarer. De är härdiga och normalt 2-3 m höga. Blommar tidigt på fjolårsskotten, men flera sorter får ytterligare ett flor senare under sommaren (på årsskotten), och de flesta bjuder på dekorativa fröställningar efter blomningen.  . Deras blommor är oftast enkla, men det finns de som är fyllda. Man hittar de största blommorna i denna grupp, upp till 25 cm stora finns! Färgerna varierar från vitt, till rött, rosa, lila och purpur. 

Växtplats 
De brukar klara såväl soliga lägen som skugga och går att odla i hela landet. Behöver inte beskäras och räknas därför till lättskötta växter. Jorden får gärna vara mullrik, lucker och fuktighetshållande.

Skötsel
Beskärningsgrupp 2. Klematis som blommar på våren och sedan om igen senare på säsongen är lite knepigare att hålla reda på när de ska beskäras. Om man klipper ner dem nära marken så uteblir den tidiga blomningen. Om man inte klipper alls blir plantan risig med tiden och väldigt kal nertill. Man bör därför spara levande fjolårsskott men klippa bort döda, samtidigt som man stimulerar tillväxten av nya årsskott genom beskärning.

Användningsområde
Lämpliga på spaljéer och pergolor. Det blir väldigt effektfullt om man låter dem klättra i buskar och träd. De fungerar jättefint ihop med perenner, och bladverket från en perenn får gärna hjälpa till att skugga foten till klematisen, så att jorden hindras från att torka ut.

Problem och lösningar
Tyvärr är vissnesjuka mest förekommande i gruppen. Ibland dör en stor planta till synes utan någon uppenbar anledning. Detta beror oftast på en skada på skaftet som uppstått i början av säsongen. Saven läcker ut och blir infekterad med bakterier. Lösningen är att skära av smittade stjälkar. Beskärning tillbaka till friskt trä även om det innebär att gå ner till marknivå.

Den tidiga blomningen kan utebli p.g.a. tillbakafrysning efter en kall vinter, eftersom de blommar på fjolårsskott, dvs. blomknopparna bildas året innan. Då kan man beskära plantan ca 30 cm över marken ovanför ett bladpar/nod.