• Gråmynta 'Vadstena', blad
    Foto: Karina Brozinic Gråmynta 'Vadstena', blad
  • Gråmynta, blad
    Foto: Karina Brozinic Gråmynta, blad
  • Gråmynta
    Foto: Karina Brozinic Gråmynta
  • Gråmynta 'Vadstena'
    Foto: Karina Brozinic Gråmynta 'Vadstena'

Gråmynta

Mentha longifolia

Kategori: Köks- och kryddväxter
Höjd 40 cm - 100 cm
Blomfärg: Lila
Växtzon: 5
Blomning: aug - sep
Ljusförhållande: Sol
Bladfärg Grön , Vitbrokig , Daggrön
Markförhållande: Friskt -fuktigt
Andra egenskaper: Marktäckare, Fjärilsväxt, Ätlig, Doftande, Krydda & medicin

Synonymer
Svenska: Vadstenamynta
Vetenskapliga: Mentha spicata var. longifolia, Mentha sylvestris, Mentha sylvestris var. eisensteiniana

Familj och namn
Lamiacea, plisterväxter. Linné fastslog släktnamnet Mentha efter grekiska mytologins nymf Minthe, men växtnamnet har använts sedan förhistorisk tid kring Medelhavet. Artnamnet longifolia kommer av latinets longus, lång, och folium, blad, vilket syftar till bladens form. Myntor hör hemma i tempererade områden , ofta fuktiga, i Afrika, Asien och Europa. I Sverige har vi åtta vildväxande arter, två är inhemska. Gråmyntan är vildväxande, och har fått sitt svenska namn för att filthåren gör att den ser gråaktig ut.

Härdighet
C. Kan odlas i större delar av landet i skyddat och väldränerat läge.

Beskrivning
Perenn aromatisk ört, med krypande jordstammar och underjordiska utlöpare. Bildar stora bestånd. Växer med upprätta fyrkantiga stjälkar. Bladen är långa och spetsiga med sågad kant, undersidan är gråluden. Att gråmyntan har filthår ger den ett gråludet intryck. Doftar och smakar som grönmyntan, mintigt. Blommorna sitter i täta kransar som bildar ett toppställt ax som är rosa till lila. Gillas av fjärilar och pollinerare.

Växtplats
Gillar mager och fuktig jord i soligt läge. Kan med fördel planteras i rymliga krukor och kärl. Om det finns risk för att krukorna torkar ut fort, kan de placeras lite halvskuggigt.

Skötsel
Lättodlad. Se till att göra en avgränsning för rötterna om du inte vill att de ska sprida sig invasivt i rabatten. Du kan använda plastkant på rulle eller skära hål i botten av en hink som sedan grävs ner och planteras i. Pallkragar är också bra avskärmare. En mynta får ofta gammal ved i mitten efter någon säsong, varför det är bra att ta förvana att föryngra plantan vart annat år. En enkel åtgärd. C/c 35 cm.

Förökning
Genom rotdelning.

Användning
Myntor har en given plats i örtagården, men ger fint bladverk åt en prydnadsrabatt, så länge man har koll på spridningen. Blad och toppskott skördas under hela säsongen. Används färska eller torkade. För att torka repar man av bladen innan de torkas och krossas. Färska blad ger god myntasmak till drycker och mat, används liknande grönmynta, gärna i asiatiska och grekiska köket. Personligen föredrar jag de underarter som saknar luddiga blad när de ska användas färska. Torkad mynta kan krydda maträtter och bakverk.

Problem och lösningar
Relativt problemfri. Kan drabbas av mjöldagg om de står för torrt.

Arter och sorter
'Buddleia', både blomma och blad liknar buddleja, blommorna är lila och älskas av fjärilar, 40 cm,
'Undulata', krusgråmynta, är krusbladig.
'Vadstena' (syn. vadstenamynta), vackert grönt bladverk, 50 cm
'Variegata', grågröna och vitbrokiga äggrunda blad, bra fjärilsväxt, 45 cm