'Romantisk trädgård'

I Norstedts serie ”Så skapar du stilen” har Kerstin Engstrand givit ut sin andra bok ”Romantisk trädgård”. ”Alla börjar med den romantiska trädgården” sa en gång en trädgårdsdesigner jag träffade. Rosor och lavendel, vem kan motstå det?

'Romantisk trädgård'Titel: Så skapar du stilen
- Romantisk trädgård
Författare: Kerstin Engstrand
Förlag: Norstedts
Utgiven: mars 2011
ISBN: 978-91-1-303313-6

Barndomsminnen av omgärdande grönska och dofter styr oss ofta i våra val när vi skapar vår egen trädgård. Mormorsträdgård eller engelsk cottage garden, den romantiska stilen har olika uttryck och namn. Gemensamt är glädjen över växterna, de prunkande rabatterna och känslorna de väcker hos oss genom att kittla våra sinnen, som pionernas överflöd och kaprifolens doft.

Kerstin Engstrand är journalist och har skrivit flera trädgårdsböcker. Hon odlar sin egen trädgård i stockholmstrakten, och från den bjuder hon egna odlingserfarenheter. Växterna är oftast väl beskrivna, och boken fungerar till en del som en uppslagsbok om vilka växter man väljer till sin romantiska trädgård. Många gammaldags växter som väcker minnen, men författaren visar också på vår tids romantiska växter såsom rosenskära och jätteverbena.  Den klassiska syrénbersån får gärna finna sin plats även i dagens trädgårdar, och kan få ett modernare snitt genom valet av sort.  Kerstin Engstrand visar på ett stort urval av färger, storlekar och sorter som kan vara intressanta som ett nyare avtryck till ett modernt hus.

Romantisk trädgård är inte en akademisk bok med precisa begreppsdiskussioner, och den känns lite ostrukturerad i sin uppbyggnad. Växterna är beskrivna med sina svenska namn, vilket gör boken lättillgänglig, men förlorar i tyngd. De vetenskapliga namnen är språköverskridande i hela världen, och jag är glad att de återfinns i växtförteckningen längst bak i boken. Ibland förklaras växternas vetenskapliga namn, där latinet avslöjar något om växten: ”Oavsett vad man tycker om bellisen i gräsmattan är den värd att titta närmare på, för blommans form är utsökt. Och den går lätt att på tråd så att barnen kan göra halsband av blommorna. Bellis kommer från latinets bellus, vilket betyder söt.”

Det är just i dessa utvidgningar, kuriosan i texten om växter och trädgårdar, som bokens styrka ligger i för mig. Här finns flera pärlor att plocka. Läs vad kyrkoherden William Lawson i det tidiga 1600-talets England tecknade ner till oss senare generationer att begrunda: 

”På kvällen i den egna trädgården ska ens sinnen svämma över av välbehag.”

Fördjupningar i stora trädgårdsdesigners liv och verk varvas med kortare name-dropping som frustrerar när de passerar för kort, men lockar till att söka sig vidare till ny kunskap. I en tid när vi är bortskämda med vackra coffee table books med fantastiska bilder och luftig layout, är detta en mindre påkostad bok. Det charmerande ämnet motsvaras inte av förpackningen. Men här finns mer att hämta i innehållet än första anblicken avslöjar.

Ett kort efterord vill jag ge boken. Det som summerar bokens innehåll; att en romantisk trädgård först som sist bär vittnesbörd om trädgårdsmästarens stora kärlek till och respekt för sina växter och sin trädgård.

Text & bild: Cecilia Holm, Vi tre & trädgård

  Publicerad: 2011-05-09

 

Har du läst denna bok? Vad tyckte du om den? Lämna en kommentar här nedan.