'Dahlior'

Dahlior – i alla former och färger. De kom från Mexikos bördiga vulkansluttningar och aztekernas härskare Montezumas blomsterpalats, över Atlanten till Europas botaniska trädgårdar, för att till slut landa och älskas i våra svenska sommardrömmar. Med hittills 55 000 namngivna sorter kan dahlior aldrig bli tråkiga!

'Dahlior', Elisabeth Svalin GunnarssonTitel: Dahlior

Författare: Elisabeth Svalin Gunnarsson

Förlag: Natur & Kultur

Utgivning: mars 2010

ISBN: 978-91-27-11827-0

Dahlian upplever just nu en renässans. Tidigare en lite bortglömd mormorsblomma, en ”jobbig” svårskött knöl som man måste gräva upp på vintern och förvara. Nu är den åter på modet. Det hålls dahliadagar, festivaler, ett svenskt dahliasällskap har uppstått igen och när nu Elisabeth Svalin Gunnarsson ger ut boken ’Dahlior’ är det en bekräftelse, den första boken någonsin om dahlior på svenska. Dahlian är tillbaka för att stanna.

’Dahlior’ har allt man kan önska av en trädgårdsbok endast tillägnad en enda växt. Den har spännande historier om indianer, äventyrslystna spanjorer och förbryllade botaniker. Historia, kuriosa, citat och inte minst vackra bilder. Du får lära dig att dahlia heter dahlia efter Linnés lärjunge Andreas Dahl från Västergötland. Och visste du att dahliaknölar åts ungefär som potatis i Centralamerika på 1500-talet. Vill du prova själv så finns recept i boken.

I dagens kulturregister av dahlior ståtar över 50 000 sorter – alla finns inte i odling, men siffran antyder ändå vilken otrolig variation som finns i detta släkte.

Vild, passionerad, otyglad eller stram och elegant – det finns en dahlia för varje smak och varje personlighet”, som författaren själv uttrycker det.

Detta är en bok jag inte vill vara utan, vare sig jag odlar dahlior eller inte för tillfället. Den är inspirerande, färgstark, informativ och underhållande. Ingenting saknas mig. Den gedigna och mycket grundliga historiska skildringen av dahlians väg till Sverige imponerar. Skötsel- och odlingsråd, information om sjukdomar och skadedjur är utmärkta. Svalin Gunnarsson ger även tips på samplanteringsväxter, ”kombos”, som är vackra ihop med dahlior. Hon redogör för vad man ska tänka på om man vill ställa ut sina dahlior, hur de bäst förökas och vilka som är de mest odlingsvärda och vackra sorterna.

TEXT & BILD: Hermine Wendt, trädgårdsingenjör           

Publicerad: 2011-04-06

 

Har du läst denna bok? Vad tyckte du om den? Lämna en kommentar här nedan.