Lantlig trädgårdsdesign

Vi lever i en stressad värld, kanske är det den idylliska bilden från förr som lockar oss från stress och krav. Potatisland, bärbuskar och fruktträd är inte längre del av vår överlevnad, men likväl en källa till välmående och möjlighet till ett litet men tacksamt självhushåll. Med de ekologiska värden som ökat under 2000-talet passar den lantliga mormorsstilen bättre än någonsin.

TEXT: Matilda Nilsson, BILD: Karina Brozinic

Den lantliga stilen är mer inne än någonsin. Livsstilsmagasin och mysiga tv program pumpar ut bilden av gammaldags doftande trädgårdar där accessoarerna är minst lika viktiga som växterna, i form av zinkbaljor, terrakottakrukor med patina, gamla rörstrandsfynd och emaljerade tvättfat. Fyndat på loppis, inte sällan dyrt fyndat på den mycket medvetna och sorterade retrobutiken. Men visst är det något speciellt med de gamla grejerna som man finner på mormors vind eller vid det gamla ödetorpet. Och visst slår de klassiska mormorsväxterna an en ton någonstans i hjärtat, hur spännande det än är med alla nya sorter som kommer från odlarna varje år.

Rosor, bollallium och fingerborsblomma Fruktträd hör hemma i den lantliga stilen Tulpaner pryder under äppelträdet

Blommorna står i fokus i mormorsrabatten

Trädgårdens form

En romantisk täppa med lantlig mormorsstil utgörs huvudsakligen av organiska former. Rabatterna kan löpa utmed huset i rak linje men får gärna byggas i mjukt rundade former i resten av trädgården. Grunden är en klippt gräsmatta med träd och blommande buskar planterade som solitärer. Någon del av trädgården får gärna bestå av blomsteräng, med klippta gångar om ökad framkomlighet behövs. En lägivande och insynsskyddande häck ger en mysig och ombonad rumskänsla. Den kan vara friväxande, bestå av blommande buskar, eller klippt av gran, lind eller annat traditionellt häckmaterial.

Aklejor självsår sig tacksamt Romantiskt med rosenpergola Vertikala inslag med fingerborgsblommor

 

Växterna

Buskar och träd är friväxande, eller placerade i små grupper, utan formklippning. Perennrabatter med högresta och rikblommande växter i varierande färger prunkar i trädgården. Växterna doftar. Schersminens vita blommor, syrenbersån, doftpionerna och rosenhäcken. Färgskalan går ofta i en sober skala av rosa, vitt och blått men färgerna kan också vara mer blandade med inslag av varma nyanser i rött och gult. Typiska perenna växter för den lantliga mormorsstilen är pion (Paeonia), löjtnantshjärta (Lamprocapnos spectabilis), fänrikshjärta (Dicentra), studentnejlika (Lychnis), flox (Phlox), prästkrage (Leucanthemum), stormhatt (Aconitum), akleja (Aquilegia), daglilja (Hemerocallis), funkia (Hosta), Iris och Aster. Bärbuskar och fruktträd pryder gräsmatta och äng. De friväxande blommande buskarna kan bestå av schersmin (Philadelphus), paradisbuske (Kolkwitzia), syren (Syringa), fläder (Sambucus), buskros och Deutzia. Klätterväxter ramar in och bidrar med en mysig rumslig känsla. Humle, luktärt och klätterros är några givna alternativ.

Härlig prunkande rabatt Riddarsporrar för samlare Syren, en klassiker som doftar

Pastellfärger i massor, men bryt gärna av med något som sticker ut

Materialen

Inga moderna material i aluminium, betong, plexiglas, borstad stål, plast och dylikt passar riktigt in. Oregelbunden natursten, träkubb, grusgångar, trädetaljer (gärna trärent eller vitmålat), lerkrukor, baljor och hinkar av zink, emaljerade produkter, porslin, gammalt glas och inläggningsburkar pryder uteplats och trädgårdshörn. Mesta känslan uppnås genom att materialen har fått patina. Ett gammalt växthus i trä och stora växthusglas ökar mysigheten en grad extra, med gott om terrakottakrukor staplade i varandra. Blommande pelargoner pryder växthusets läshörna, där en skön fåtölj (loppisfyndad) står i ett hörn. Några gamla korgar finns för att samla löv eller frukt. Trädgårdsmöblerna är gjorda av vitmålat trä eller snirkligt gjutjärn.

Mormor syltade, saftade och slet nog lite mer än vad vi idag gör i trädgården. Men drömmen om den lokala odlingen och den vilsamma platsen med gammaldags prägel finns kvar. Plantera växter som kan ses vid det gamla torpet i skogsgläntan och ge dig ut på loppis för nästa stora trädgårdsfynd.

Publicerad: 2010-11-10

 

Matilda Nilsson är biolog och trädgårdsingenjör med inriktning design. Hon driver företaget Biotopia Landskap och Trädgård, där hon arbetar som konsult, designer och skribent. Hennes specialitet är växtkunskap, ståndort, grönytor för biologisk mångfald och energieffektiv trädgårdsplanering. Biotopia har haft uppdrag både i Sverige och mellanöstern, där projekten handlat om vattenbesparande trädgårdar i ökenklimat.