Doftande växter

Vad vore trädgårdsupplevelsen utan doft? Alla kan inte känna den, men för dem som kan är de flesta överens om att just doften är en väsentlig del av kärleken till växter och trädgård.

TEXT: Matilda Nilsson, BILD: Karina Brozinic

Dofter retar minnen och känslor, påminner om upplevelser och tidpunkter ibland riktigt långt tillbaka i tiden. Detta faktum är något som speciellt används vid anläggning av en sinnenas trädgård för rehabiliteringssyfte. En bukett liljekonvaljer på bordet eller en varm sommarkväll vid en doftschersmin kan väcka minnen till liv som annars skulle förblivit dolda.

Doftande bladverk

Det är inte bara blommor som sprider väldoft. Det finns gott om växter vars bladverk utsöndrar doft, speciellt om man gnider bladverket med fingrarna så att doftämnena frisätts och framhävs med hjälp av kroppsvärmen. Kryddväxter är förstås kända för sitt doftande bladverk, där lavendel (Lavandula angustifolia) varit speciellt omtyckt under lång tid. De dofter vi känner är bland annat eteriska oljor, lättflyktiga oljor som förekommer i olika växtdelar.

Ädelcypress 'Sungold' Katsura Flocknäva 'Spessart'

Växter med spännande bladdofter

Kryddväxter i all ära, de utgör en självklar plats i en köksträdgård och kan lika enkelt odlas i kruka, men det finns fler spännande trädgårdsväxter med oväntad bladdoft. Vissa rododendron har aromatiskt bladverk. Speciellt indigoalprosen (Rhododedron russatum) doftar mycket kryddigt om sina små blad. Upplevelsen höjs av de vackert blå blommorna. Ädelcypress (Chamaecyparis) kan vara svår att skilja från tuja (Thuja) men de kan skiljas just genom doften! Medan tujans ved doftar lite barrigt så har cypressen en mer tvålig, parfymerad doft. Bryt sönder barren ordentligt för att känna skillnaden. Ett lövträd som doftar gott är balsampoppel (Populus balsamifera). Ett annat är katsura (Cercidiphyllum) vars färgglada höstbladverk doftar nybakta bullar. Den marktäckande perennen flocknäva (Geranium macrorrhizum) har ett starkt doftande bladverk, som dessutom får höstfärger.

Doftande blommor

Många är de blommande växter som är kända för att sprida väldoft. Den lilla perennen liljekonvalj (Convallaria majalis) och den vitblommande busken doftschersmin (Philadelphus coronarius) som redan nämnts ovan är två klassiker med söt och stark doft. En doftschersmin kan med fördel placeras vid ett gångstråk så att man får sig en doftpust varje gång man passerar. Inget är så tåligt i torr skugga som liljekonvalj. En trygg marktäckare där inget annat vill växa, som sprider magisk väldoft under försommaren.

Doftschersmin Liljekonvaljen 'Variegata' har randiga blad Vit syren

Vitblommande och doftande vårväxter

Syrenbersåer har varit välanvända genom historien och är omtyckta än idag. Bondsyrenens lila blommor har en verkligt speciell doft. Den vita syrenen (Syringa vulgaris f. alba) doftar också gott men se upp med en del ädelsyrener. Det är inte alltid de doftar, även om blomningarna är vackra. Syrener med sortnamn kan vara luriga, medan grundarten (Syringa vulgaris) alltid levererar väldoft.

Rosor är kända för sin goda doft. De gammaldags rosorna har ofta stark och utpräglad doft, medan nya sorter som förädlats på blommans färg och storlek mer eller mindre kan ha förlorat denna tillgång. Kaprifol är en annan favorit för många, en tacksam klätterväxt med olika blomfärger och olika mycket doft beroende på art- och sortval.

Liljor har en stark doft Persisk pärlhyacint 'Mount Hood' Matta av hyacinter

Många lökar och knölar är väldoftande

Lökar och knölar kan också stoltsera med goda dofter. Pärlhyacinter har en söt och god doft. Narcisser, speciellt de små gammaldags varianterna, doftar underbart på nära håll. Liljor doftar ofta starkt och gott. Vita liljor i ett mörkt trädgårdshörn kan ge en magisk karaktär, både visuellt och doftmässigt. Liljor i en vas inomhus kan dock ge en allt för stark doft, liksom hyacinter och tazetter.

Kanske uppskattas blommors doft allra mest när de uppträder tidigt om vårvintern, då sommaren känns långt borta. Hybridkejsarolvon (Viburnum x bodnantense) blommar på bar kvist i januari-februari. Likaså gör trollhassel (Hamamelis). De små färgglada blommorna doftar särskilt gott om några kvistar tas in i rumstemperatur.

Luktviol ger doft på våren Höstsilveraxet doftar på hösten Hybridkejsarolvon blommar vårvinter

Dofter över hela säsongen

Hos växtgruppen perenner finns några riktigt fina exempel. Höstsilverax (Actaea simplex) är en högrest perenn som blommar sent, med en fantastisk doft av smultron! Doften krockar inte med tidigt blommande växter, som syren och doftschersmin, vilket gör den lämplig att använda för en doftande sensommar. Höstflox är också en väldoftande sensommarblommare. Till de något tidigare sorterna finns doftpion (Paeonia lactiflora), borstnejlika (Dianthus barbatus), blekgul daglilja (Hemerocallis citrina) och luktviol (Viola odorata). Generellt för perenner gäller att försöka hitta grundarter eller gamla sorter. Många nya sorter förädlas på höjd, blomfärg eller andra kvalitéer och ofta på bekostad av doften.

Användning och placering

Vid en uteplats passar det bra med något doftande, men tänk efter innan så att det inte blir för mycket av det goda. Att blanda olika dofter vid en uteplats kan bli lite väl intensivt. Välj en stark doft och komplettera med annat neutralt växtmaterial. Man kan också tänka på att välja olika doftande växter som avlöser varandra i blomtid, så att dofterna inte krockar utan istället varierar över säsongen. Om man vill vara försiktig med doft runt uteplatsen kan ett doftstråk komma väl till pass. En slingrande stig omgiven av olika doftande växter ger en upplevelse hela året, från vårvinterns hybridkejsarolvon till höstens katsura och silverax.

De eteriska oljorna i växterna frigörs när växterna värms upp framåt dagen. Dofter blir som starkast när det är vindstilla ute, som en ljummen stilla sommarkväll. En bänk placerad vid något doftande kan vara en perfekt plats för återhämtning, där man kan få drömma sig bort en stund.

Inte alltid väldofter

Blommor och bladverk kan dofta mindre gott, lika viktigt att tänka på när det gäller placering nära uteplatser och gångstråk. Fläder (Sambucus nigra) får väldoftande blomställningar men ett bladverk som doftar fränt vid kontakt. Oxel (Sorbus intermedia) är ett träd med vacker vit blom, men doften är kvalmig och inte speciellt god. Dock är blomningen snabbt övergående och de silvriga stammarna och de röda bären kan stoltsera under sensommaren. Buxbom (Buxus), en tätväxande och vintergrön buske perfekt för formklippning, avger en svag doft från bladverket som vissa beskriver som ”citrus” och andra som ”kattpiss”. Den högresta lökväxten kejsarkrona (Fritillaria imperialis) får underbara blommor men växten utsöndrar också en stark doft som är allt annat än trevlig, speciellt från löken. Fördelen med detta är att det håller rådjuren borta. Placera kejsarkronan på ett ställe där doften inte ställer till bekymmer.

Oxelns blommor doftar lite kvalmigt Kejsarkronans doft skrämmer rådjur Buxbom - gott eller kattpiss?

Allt doftar inte rosor

Det här med dofter är högst individuellt. Det kan upplevas helt olika om något doftar gott eller inte. Innan du väljer växter för de sociala ytorna i trädgården, gå till din lokala handelsträdgård och lukta dig fram!

Publicerad: 2010-09-28

Behöver du hjälp med att välja växter till din doftträdgård? Då har Grobars växtdatabas en sökfunktion, där du bara kryssar i rutan "Doftande".