Fixa perenner billigt

Vill du anlägga en maffig ny perennrabatt och känner att plånboken inte är så välfylld? Då finns det flera billiga knep här nedan, för att få mängder av perenner.

TEXT & BILD: Karina Brozinic

Fröså perenner

Att köpa en fröpåse perenner är bra mycket billigare än att köpa separata uppvuxna plantor. Lite längre tid får man räkna med, men det kan det vara värt. En annan fördel är att plantorna kommer anpassas efter dina odlingsförhållanden redan från starten.

Det är enkelt att så perenner. Inte alla är snabbgrodda, så kolla först fröpåsen eller annan information om det blir plantor redan första året eller om det tar flera år innan de gror. Vårsådd eller höstsådd är frågan. Ibland fungerar både och. Flera perenner kan faktiskt vara mer fördelaktigt att så på hösten. Du har mindre att göra i trädgården och fröerna får en kickstart på våren den naturliga vägen. Ibland krävs det att fröerna ska få en temperaturväxling. En höstplantering ger detta redan första vintern.

Hur du frösår kan du läsa mer om i artikeln 'Fröodling av perenner'.

Delning av plantor

De flesta perenner breder ut sig efter hand och går då att dela. Du kan dela av en bit direkt på plats med spade. Att dela plantor går bra året om, men de blir minst störda vår och höst. Vårtid kommer en stark nytillväxt igång och rotskott är lätta att se. Många gör omplanteringar på hösten och passar då på. Du ser då även vilka växter som trivts i rabatten och kanske t o m blivit lite för stora under säsongen.

Även om perenner är fleråriga, så har de olika livslängd. Många blir risiga och tråkiga med åren. En del får en "död fläck" i mitten. Då kan det lämpa sig att dela och ta sticklingar istället för att slänga hela plantan.

Ta vara på självsådd

Var inte för snabb att rensa bort allt ogräs på våren. Det kan vara perenner som frösått sig själva. Var uppmärksam på hur de unga bladen ser ut på våren för att känna igen en skatt du har gratis. Gräv försiktigt upp dessa och omskola där de inte har konkurrens från andra växter.

Dela med grannar och vänner

Ofta har vi ett överflöd av någon växt. Varför inte dela sticklingar och frösådda plantor med varandra? Det anses lite "osvenskt" att be om plantor när man inte känner grannarna. Men om man vågar fråga, så upptäcker de flesta att grannen mer än gärna delar med sig. Tänk på att det inte är att "besvära". Det uppfattas oftast som en komplimang att man lyckats odla en växt, som är så fin att någon annan gärna vill ha en del. Det är också ett sätt att bekanta sig med nya odlarvänner, och utbyta erfarenheter.

Jag älskar att se när folk tagit sticklingar i trädgården, och sedan sätter ut överflödet vid tomtgränsen och erbjuder förbipasserande ta för sig.

Växtloppis och växtbytardagar

Privatpersoner kan sälja eller byta av sitt överskott. På samma gång kan man fynda och få odlingstips från den som lyckats. Många trädgårdsföreningar anordnar loppisar i samband med sina årsmöten både vår och höst. Kika på deras hemsidor eller passa på att gå med i gemenskapen.

En liten varning här. Ta för vana att alltid kolla växter efter sjukdomar och krukor efter sniglar innan du släpar med dem hem.

Publicerad: 2010-09-07