Sju sorters grönt innan påsk

Sju sorters grönsaker från trädgården vid påsk. Låter det för bra för att vara sant? En gammal dansk tradition som kanske kunde tas i bruk i modern tid även i Sverige.

TEXT & BILD: Karina Brozinic

Gräslök är vintergröntDå broccoli och alla andra gröna grönsaker inte var standard året runt, skulle gemene dansk säkerställa hälsan till nästa år, genom att varje år i påsk ha sju sorters grönsaker. Man tog tillvara på de vintergröna grön-saksrester som fanns kvar efter vintern. För att dryga ut tog man även vara på det ätbara ogräset i form av nässla, rams-lök, maskros, och skogsstjärna. På så sätt kunde man uppnå sju sorters grönt.

Även om vi inte är nödställda i vår tid, gillar jag tanken att ta tillvara på det vi har. Om inte bara för miljösparande resurser, så är det en kittlande tanke att kunna äta nyskördat och färskt från egna trädgården innan säsongen satt igång. Om vi återupptar traditionen är det ett bra tillfälle att hitta sju sorters grönsaker nu när snön smälter bort.

 

bild1 bild2


I köksträdgården är det purjolök, grönkål, brysselkål, ängssyra/målla, gräslök, persilja, spenat och mangold.

Brysselkålen går bra att plocka fram till att de blir lite lösa i kroppen. Även stammen är mycket läcker kokt.

Trädgårdsmållans gröna blad ger ett grönt syrligt sting i salladsskålen. Bladen kan även användas i soppor.

Snart kan vi få de första stjälkarna färsk persilja. Persilja är tvåårig och går in i blomma om försommaren. Det är därför viktigt att ha planterat en ny rad persilja så snart som möjligt. Men bra att den går att använda fram till den nya kommer.

Maskrosblad fungerar som och smakar likt ruccola. Det finns även en perenn ruccola som har kvar lite vintergröna blad.

Publicerad: 2010-04-06